Meri-mees / Merman (mütoloogiline olend)

Meri-mees (inglise Merman, Mermen), üldmõiste isaste veeolendite kohta, kes on poolenisti inimesed ja poolenisti kalad, hülged, merilõvid vms. Varasemates müüdikihtides võisid nad olla ka vees elavad inimesed, kuid hilisemalt on nad enamasti muutunud kõik hübriidideks. Mõiste merman on osaliselt tekkinud vastukaaluna mõistele merineitsi, kes on naissoost hübriidne veeolend. Eestis on nad tuntud kui näkid ja/ehk veehaldjad ja ehkki on mööndud, et nad võivad olla ka meessoost (M. J. Eisen. Eesti mütoloogia. 1919), pole neist konkreetsemaid kirjeldusi. Küll aga on nn meesnäkke Skandinaavia ja iiri-šoti-inglise mütoloogias, kus neid nimetataksegi sageli marmenideks.

Tinglikult võib meri-meestena vaadelda ka iidseid jumalusi, keda kujutati osaliselt kaladena: Assüüria-Babüloonia Ea (sumeritel Enki), samuti Dagon ja Oannes. Veel tinglikumalt kuuluvad meri-meeste hulka ka kreeka-rooma Poseidon ja Neptun, titaan Okeanos või veealune hiiglane Thaumas, mööndusega, et nemad olid inimkujulised, kuid näiteks merejumalaid Nereust, Pontost ja Phorkyst kujutati juba osaliselt hübriidsetena. Vanakreeka mütoloogias on ära toodud ka potamoi'd, meessoost jõejumalad, Okeanose 3000 poega, keda vahel nimetatakse ka okeaniidideks – mõnede allikate põhjal on okeaniidid aga Okeanose 3000 tütart.

Poseidoni ja Amphitrite poega nimetati Tritoniks ja seda nime hakati hiljem kasutama enam-vähem kõikide müütiliste veeolendite puhul, kes olid osaliselt inimesed ja osaliselt kalad või teised veeloomad.

Vanapõhja keeles oli tuntud meri-meheks Marbendill, kes hilisemas norra keeles kannab Marmenni nime, samuti on tuntud olend nimega Hafstrambr. 18. sajandi Norra folklooris on olend nimega Havmand (tema naine on Havfrue ja nende laps on Marmæle). Skandinaavias ja Briti saartel olid tuntud ka veehobuse tüüpi olendid, kes olid sageli kujumuutjad ning võisid esineda ka inimesena. Neist üks tuntumaid on Kelpie.

Veeloomade hübriide meestega on paljude rahvaste mütoloogias. Enamasti on on nad koledad ja kurjad, kuid on ka sõbralikumaid olendeid, kes kaitsevad meremehi ja/või kalavarusid.

August, 2022

Vaata lisaks:

Meerman (meri-mees Hollandi ja Friisi folklooris)
Dinny-Mara ehk Dooinney Marrey (meri-mees Mani saare folklooris)
El Hombre Caiman / Kaimanmees (veeolend Kolumbia folklooris)
Kainan hōshi (kummitus-yokai Jaapanis)
Ipupiara / Hipupiara (veekoletis Brasiilia folklooris)
Näkirahvas Filipiinidel
Kulullû (müütiline olend Mesopotaamias)
Merrow (meri-mees või merineitsi Iiri ja Šoti folklooris)
Marmæle / marmel (meri-mees Norra folklooris)
Havmann (meri-mees Norra folklooris)
Marbendill (meri-mees Islandi folklooris)
Antiikjumalad
Vetevana
Veehaldjas (eesti)
Näkk
Merineitsi
Müütilised veeolendid