El Hombre Caiman / Kaimanmees (veeolend Kolumbia folklooris)

El Hombre Caiman ehk Kaimanmees, veeolend Kolumbia folklooris. Legend mehest, kes muutus poolenisti kaimaniks, mis olla juhtunud Kolumbias Kariibi mere ranniku lähedal Magdalena jõe ääres asuvas Platoni linnas. Linnas on Kaimanmehe väljak ja skulptuur ning igal aastal peetakse Kaimanmehe festivali.

Lugu. Ammu elas üks kalur nimega Saul Montenegro, kelle suurimaks kireks oli salaja vaadata Magdalena jões alasti suplevaid naisi. Kartes, et ta võidakse põõsastest piilumisel avastada, läks ta Alta Guajiral (Lõuna-Ameerika põhjapoolseim poolsaar) elava nõidarsti juurde. Too valmistas talle kaks jooki: punane jook muutis mehe kaimaniks ja valge jooks muutis kaimani jälle inimeseks.

Mõnda aega nautis Saul sellist moondumist, kuni ühel korral ei saanud sõber, kes talle valget jooki andis, temaga kaasa tulla ja tema asemel tuli teine mees, kes aga kaimanit nähes kõi kartma, et see on pärisalligaator ja valge joogi pudeli maha pikkas. Vedelik voolas laiali, kuid pudeli kukkumisel lendas pritsmeid ka Sauli peale – tema ülakeha muutus uuesti inimeseks, aga alakeha jäi kaimaniks. Sellest ajast alates ei julenud naised enam jões supelda. Ainus, kes julges Saulile läheneda, oli tema ema. Igal õhtul külastas ema teda jõe ääres, et poega lohutada ja tuua talle tema lemmiktoitu: juustu, maniokki ja rummi kastetud leiba. Pärast oma ema surma lasi Kaimanmees ennast veevoolul kanda Magdalena jõe suudmealale.

Pilt: Kaimanmehe kuju Platoni linnas

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Mohan / El Mohán (olend Kolumbia folklooris)
La Llorona / Nuttev naine (naiskummitus Ladina-Ameerika folklooris)
Meri-mees / Merman (mütoloogiline olend)
Alligaatormees Jake (võltskrüptiid USAs)