Mohan / El Mohán (olend Kolumbia folklooris)

Mohan (hispaania El Mohán), olend Kolumbia folklooris, kes on enamasti seotud veekogudega. Piirkondlikult on tema välimuse ja käitumise kirjeldustes suuri erinevusi. Teda kirjeldatakse näiteks kui väga tüsedat meest, rohkete juuste ja karvadega, mis katavad enamust ta kehast; kui sammaldunud olendit helkivate silmade ja pikkade teravate küüntega; kui hiigelsuurt ja suitsetavat meest punaselt kiirgate silmadega, suure suu, kuldhammaste ja põlenud jumega; kui suure peaga indiaanlast, kellel on lühikesed jalad ja seljal kalauimed; kui musta karu sarnast olendit jms.

Juttude põhjal kummitab Mohan ojade, jõgede või laguunide lähedal asuvates koobastes; talle meeldivad naised, keda ta röövib siis, kui nad pesevad jões või ojas riideid, mistõttu peab naisi alati saatma meesterahvas. Mohani karm välimus, sage naer ja karjumine hirmutavad jõgede lähedal või jõgedel töötavaid inimesi – kalureid, sõudjaid, pesunaisi.

Mohan võib ajada ümber paate, varastada kaluritelt aere, sööta ja õngesid, peletada eemale kalu jms. Mõnedes lugudes on tema kohtamine märgiks üleujutustest, maavärinatest, katkudest jms.

Samas kirjeldatakse teda ka vallatu, seltskondliku, naisi võrgutava olendina – Magdaleena jõe ääres olevat teda nähtud kitarri või flööti mängimas. Mõne kirjelduse põhjal on Mohan aga punastama kippuv ja kohmetu.

Allikas: Wikipedia

Juuni, 2023

Vaata lisaks:

Mohana / La Mojana (Kolumbia-Kariibi folkloor)
Tota järve koletis (krüptiid Kolumbias)
El Hombre Caiman / Kaimanmees (veeolend Kolumbia folklooris)