Merrow (meri-mees või merineitsi Iiri ja Šoti folklooris)

Merrow (iiri murúch; kesk-iiri murdúchann või murdúchu; šoti morrough), meri-mees või merineitsi Iiri ja Šoti folklooris. Tõlgituna tähendab nimi meretüdrukut. Gaeli keeles on nende olendite nimedeks veel Muir-gheil, Samhghubha, Muidhuachán või Suire. Nad on vööst kõrgemal inimese ja vööst allpool kala kehaga olendid. Et liikuda maa ja vee vahel, vajavad nad maagilist mütsi (iiri cochaillín draíochta; hiberno-inglise cohuleen druith).

Merrow'sid on nii naissoost kui ka meessoost.

Naissoost merrow'd on stereotüüpsed merineitsid: ilusad naised, kes soevad kammiga oma rohelisi juukseid; sõrmede vahel on neil õrn kile, keha alaosa kaetud roheka soomusega. Neid on peetud lahketeks ja leebeteks olenditeks, kes on võimelised kiinduma ka inimestesse. On lugusid, milles nad abielluvad inimmeestega, kuid nendes lugudes naasevad nad pärast aastaid kesnud abielu ikkagi merre, kuna loomusund osutub tugevamaks armastusest. Mõnedes lugudes on merrow-neiud meelitanud noormehi lainete alla, kus mehed siis lummuses elavad. Merrow-naisi peetakse väga ilusateks, merrow-mehi aga väga koledateks ja see võivat olla ka põhjuseks, miks merineitsid endale maalt mehi otsivad.

Meessoost merrow'eid on kirjeldatud palju harvemini kui nais-merrow'eid. Õigupoolest ongi merrow iiri keeles just naissoost olend, millele puudub selline sooline vastandsõna nagu inlise keeles mermaid'ile vastanduv merman (niisamuti on see ka eesti keeles, kus merineitsile pole meessoost vastet). Selliste olendite kohta on aga kasutatud gaeli (iiri) keelseid väljendeid murúch fir (mereneitsimees) või karda mara (meremees). Nad on roheliste juuste ja hammastega, seasilmade ja punase ninaga.

Allikas: Wikipedia

August, 2022

Vaata lisaks:

Doom Bari merineitsi / Padstowi merineitsi (korni folkloor)
Meri-mees / Merman (mütoloogiline olend)
Merineitsi