Kainan hōshi (kummitus-yokai Jaapanis)

Kainan hōshi (laevahuku preester), kummitus-yokai Jaapanis. Kainan hōshid on laevahukus uppunute vaimud, kes ekslevad avamerel. Vana kuukalendri 1. kuu 24. ööl tulevad nad Izu saartel kaldale ja igaüks, kes neid kohtab, on määratud surmale.

1. kuu 24. päev on Izu saartel rituaalne päev: inimesed ei lähe tööle ja on terve päeva vaikselt siseruumides. Kui siiski on vaja õue minna, tuleb juustesse asetada lõhnavad lehed või tõmmata kott pähe. Mingil juhul ei tohi vaadata ookeani poole. Aknaluukide ja uste praod kaetakse healõhnaliste okstega ja järgmisel päeval oksad põletatakse – kui need põledes valjusti praksivad, on see endeks, et tuleb rikkalik saak. Kes ei pane uksepragudesse oksi või kes avavad sellel ajal majauksi, need võivad kaotada kõnevõime või muutuda vaimuhaigeks. Inimesed, kes on siiski õue läinud, on tuppa tulnud verisena, ise teadmata, mis nendega juhtus.

Kainan hōshi lugu sai alguse 1628. a toimunud juhtumist, kui Hachijō saarel oli kuberneriks Toyoshima Tadamatsu, kuri isand, keda kõik saarlased vihkasid. Tema vandenõulastest alamad veensid Tatamatsu tegema ringreisi saartel ajal, mil meri oli kõige karmim. 1. kuu 24. päeval jäigi Tadamatsu paat merel kadunuks ja sellest ajast teeb Tatamatsu kummitus igal aastal saartele reisi, tuues kättemaksu teda petnud saarlastele. Legendi teises versioonis on kainan hōshid Tatamatsu vastu vandenõu korraldanud kahekümne viie saarlase vaimud. Nad mõrvasid ta pimedal ja tormisel ööl ja põgenesid üle karmi mere saarelt saarele, kuid ükski külaelanik polnud nõus neile peavarju andma. 1. kuu 24. päeval uppusid nad tormis. Nüüd purjetavad nad oma surma-aastapäeval saarelt saarele ja maksavad kätte saarlastele, kes keeldusid neile peavarju andmast.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Sazae oni (merekummitus Jaapanis)
Maikubi (merekummitus Jaapanis)
Funayūrei / ayakashi (merekummitus Jaapanis)
Meri-mees / Merman (mütoloogiline olend)
Näkk