Sazae oni (merekummitus Jaapanis)

Sazae oni (turbanteo deemon), merekummitus Jaapanis. Koletu turbantigu1, kes ilmub kuuvalgetel öödel veepinnale nagu eksootiline tantsija või draakon. Sazae oni on võimas kujumuutja, kes võib esineda kauni naisena, et meremehi lõksu püüda. Ta teeskleb merel uppujat ja hüüab, et ta päästetaks, kuid pärast pardale võtmist hukkab päästjad. Maal reisivad sazae onid üksikute naistena, kes peatuvad võõrastemajades ja söövad öösiti võõrastemajapidajaid.

Sazae oni võib tekkida erinevalt: iidse pärimuse kohaselt omandavad loomad teatud vanuseni elades võime muutuda ja turbanteost on arvatud, et kui ta saab 30 aastaseks, muutub ta maagiliste võimetega yokaiks. Teine viis, kuidas sazae oni tekib, on see, kui merre visatakse noor ja kiimaline naine – seal muutub ta mereteoks ja kui ta meres piisavalt kaua elab, siis ka sazae oniks.

Üks Kii poolsaarelt pärinev lugu räägib piraatidest, kes märkasid vees uppuvat naist. Naine päästeti, kuid mitte headusest, vaid alatumatel motiividel – sellel õhtul oli igal piraadil tema juurde asja. Sellele järgnenud öö jooksul külastas aga sasae oni ka omalt poolt kõiki laevas olnud piraate ja hammustas neil munandid küljest. Nende tagastamise eest nõudis ta endale piraatide aardeid ja meeleheitel piraadid andsidki sazae onile kogu oma kulla, et saada tagasi oma "kuldpallid".

1 Turbanteod (Turbo) – suurte meretigude perekond, umbes 70 liiki; sageli paksu, spiraalse kojaga, millele võivad olla kinnitunud ka sarved või ogad.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Shussebora (meredraakon Jaapanis)
Shinkirō (miraaž Jaapanis)
Näkk
Maikubi (merekummitus Jaapanis)
Kainan hōshi (kummitus-yokai Jaapanis)
Funayūrei / ayakashi (merekummitus Jaapanis)