Funayūrei / ayakashi (merekummitus Jaapanis)

Funayūrei (paadivaim) ehk ayakashi, merekummitus Jaapani folklooris, tuntud Jaapani erinevates piirkondades, Yamaguchi ja Saga prefektuurides ayakashi, kohati ka mōjabune või bōko. Esineb sageli kummituslugudes ja Edo perioodi kirjutistes.

Funayūreid on uppunud meremeeste tigedad vaimud, kes tahavad oma endisi sõpru ja kaaslasi merre viia. Nad ilmuvad öösel noor- või täiskuu ajal valgetes matuserüüdes surnutena, eriti tormise või uduse ilmaga. Merel tuleb aina lähemale helendav udumass, kuni sellest ilmub funayūreide kummituslaev. Kummituslaev võib kihutada täie vaardiga teise laeva poole, pannes selle nii järsult tüüri pöörama, et laev läheb ümber, ent kummituslaev võib loovida ka laeva kõrvale ja siis rünnata – kummitustel on kaasas kulbid ja ämbrid, mida nad kasutavad laeva täitmiseks mereveega.

Mõnedes lugudes ei ründa laeva kummituslaev, vaid üksainus suur funayūrei, kes tõuseb veest välja, et laev ümber ajada. See olend nõuab meeskonnalt mõnikord vaati, mida ta kasutab laeva täitmiseks veega. Hiiglaslikud funayūreid on sarnased või ka samased umibōzuga, kes ilmub ja ründab samamoodi.

Lisaks otsesele uputamisele võivat funayūreid panna laeva kompassi valesti näitama või saata laevale hulluse, mis paneb meeskonna ennast üles pooma. Ka võivat nad merele süüdata petutulesid, et neid aetaks segamini rannas laevadele süüdatavate märgutulede lõketega ja juhtida niimoodi laevad karidele.

Laeva meeskond võib funayūreid üle kavaldada, võttes laeva ämbreid ja hauskareid, mille põhjas on auk – selliste tööriistadega ei suuda kummitused laeva veega täita. Pääseda võib ka siis, kui kokkupõrke vältimiseks ei pöörata rooli, vaid sõidetakse hooga kummituslaevast läbi – sellega kaasneb aga oht, et tegemist pole kummituse, vaid pärislaevaga. On ka teisi tõrjevahendeid: Miyagi prefektuuris kaovad funayureid ära, kui laev peatada ja mõnda aega pingsalt funayureid vahtida. Hästi mõjuvat ka pulgaga vee segamine. Kaitset andvat ka see kui midagi vette visatakse – erinevates piirkondades on see kraam erinev: kus visatakse merre lilli ja viirukipulkasid, kus riisi või riisikooke, kus ubasid, kus tuhka ja poolpõlenud küttepuid.

Allikad: Wikipedia; Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Sazae oni (merekummitus Jaapanis)
Maikubi (merekummitus Jaapanis)
Mayoibune / yūreibune / mōjabune (kummituslaev Jaapanis)
Kainan hōshi (kummitus-yokai Jaapanis)
Ayakashi (erinevate yōkaide nimetus Jaapanis)
Müütilised veeolendid
Umibozu (jaapani merekoletis)