Ayakashi (erinevate yōkaide nimetus Jaapanis)

Ayakashi, erinevate yōkaide (üleloomulike olendite) nimetus Jaapanis. Mitmete merekoletiste ja seletamatute ilmingute kaas- või põhinimi. Nagasaki prefektuuris nimetatakse ayakashiks vee kohale ilmuvaid kummitustulesid (vt Shiranui, Ryūtō); Yamaguchi ja Saga prefektuurides kummituslikke meremehi (vt Funayūrei). Tsushima saarel on ayakashi (ayakashi no kaika) õhtuti randadesse ilmuv nähtus, mis näeb väidetavalt välja nagu laps, kes kõnnib keset tuld. Jaapani rannikualadel ilmuvad kummitustuled ka mägedena ja takistavad inimeste või laevade teed - väidetavalt mäed kaovad, kui neist välja ei tehta ja julgelt edasi liigutakse.

Samuti on ayakashi kaasnimeks kaladele, kes kinnituvad paadi põhja külge ja ei lase sellel edasi liikuda (vt Mora / Echeneis). Sekien Toriyama bestiaariumis on ayakashiks nimetatud suurt meremadu, kelle põhinimeks on Ikuchi.

Edo perioodi kummituslugude kogumikus Kaidanoi no Tsue on lugu sellest, et üks laev vajas magevett ja selle saamiseks sõuti paadiga maale. Kaunis naine võttiski kaevust vett ja vesi toodi paati. Paadimees ütles aga: "Selles kohas ei ole kaevu. Kaua aega tagasi läks keegi, kes vett vajas, samamoodi siin maale ja jäi kadunuks. See naine on ayakashi." Paadiga hakati kohemaid merele sõudma, kuid naine ajas seda taga ja lõi hambad paati. Ta aeti siiski aeruhoopidega eemale ja saadi põgenema.

Allikas: Wikipedia

August, 2022

Vaata lisaks:

Azukiarai / Azukitogi, (jaapani yokai)
Mora / Echeneis (imikala mütoloogias)
Ryūtō (valgusilming Jaapanis)
Shiranui (valgusilming Jaapanis)
Ikuchi / ikuiji / ayakashi (merekoletis Jaapani mütoloogias)
Funayūrei / ayakashi (merekummitus Jaapanis)