Ryūtō (valgusilming Jaapanis)

Ryūtō (draakoni tuled), valgusilming Jaapanis. Ryūtō ilmub rahulikel öödel veepinna kohale. Tekkiv valgus ei kiirga soojust ega põleta. Ryūtō tekkivat ainult veekogudes, kus elavad draakonid.

Ryūtō algab üksikute valguskeradena, mis hõljuvad mõne meetri kõrgusel veepinnast. Varsti hakkavad nad jagunema, kuni valguspalle on lugematu arv. Need kerad hõljuvad sihitult mööda vett, venides suuremaks või väiksemaks ning muutes oma kuju. Mõned neist vajuvad vette tagasi, teised hõljuvad taevasse või peatuvad puulatvades. Koidikul ühinevad nad uuesti üheks keraks ja kaovad tagasi merre.

Piirkondades, kus ryūtō regulaarselt ilmub, on sageli nende paikade lähedale rajatud pühamuid ja tulesid peetakse pühaks. Ryūtō ilmumise öödel kogunevad inimesed kaldale neid vaatama.

Hiroshima prefektuuris asuv Itsukushima pühamu on populaarne koht ryūtō vaatamiseks. Tuled ilmuvad Hiroshima lahe vaiksele pinnale uue aasta alguses umbes nädalaks. Neid arvatakse seal ilmuvat seepärast, et Itsukushima pühamu on pühendatud merejumalatele ja seotud Ryūjiniga.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Ayakashi (erinevate yōkaide nimetus Jaapanis)
Shiranui (valgusilming Jaapanis)
Ryūjin / Ōwatatsumi / Watatsumi (merejumal Jaapani mütoloogias)
Naga tulepallid