Ryūjin / Ōwatatsumi / Watatsumi (merejumal Jaapani mütoloogias)

Ryūjin ehk Ōwatatsumi ehk Watatsumi, merejumal Jaapani mütoloogias. Nimi Ryūjin laenati Hiinast Kamakura perioodil (1185-1333). Paljudes lugudes on Ryūjinil võime võtta inimese kuju. Tal on teadmisi meditsiinist ja võime tuua vihma ja äikest. Ryūjin on ka mitme pererühma kaitsekuju (ujigami).

Teda kirjeldatakse kui draakonit, kes sümboliseerib ookeani jõudu. Teda peetakse heaks jumalaks ja Jaapani patrooniks, kuna Jaapani elanikkond on aastatuhandeid elanud mere heldusest. Ryūjin suudab ka orkaani välja kutsuda – ta uputas Kublai-khaani saadetud Mongoolia laevastiku.

Ryūjin elab Ryūgū-jōs, merealuses palees, kust ta kontrollib maagiliste tõusu- ja mõõnajuveelide abil loodeid. Ryūjini teenijateks on merikilpkonnad, kalad, meduusid, veemaod ja teised mereolendid.

Üks Ryūjiniga seotud lugu räägib sellest, kuidas meduus oma luud kaotas. Ryūjin tahtis süüa ahvimaksa ja saatis meduusi ahvi hankima. Ahvil õnnestus meduusi alt vedada öeldes, et on oma maksa metsas purki pannud ja pakkudes, et läheb seda ära tooma. Kui meduus tagasi tuli ja Ryūjinile juhtunust rääkis, sai Ryūjin nii vihaseks, et peksis meduusi, kuni selle luud olid muljutud.

Teine lugu räägib Korea mereväe võitmisest keisrinna Jingū poolt, milleks keisrinna kasutas Ryūjini juveele. Korea mereväega silmitsi seistes viskas Jingū merre mõõnakivi kanju ja meri taandus – Korea laevastik jäi kuivale ja mehed väljusid laevadest. Siis viskas Jingū merre tõusukivi manju ja vesi tõusis ning uputas Korea sõdurid.

Ryūjin shinkō (draakonijumala usk) on šintoistlike usuliste veendumuste vorm, mis kummardab draakoneid kui veekamisid. Jumalal on pühamuid kogu Jaapanis ja eriti piirkondades, kus kogukondadele on olulised kalapüük või vihmasadu põldude kastmiseks.

Allikas: Wikipedia

August, 2022

Vaata lisaks:

Toyotama-hime / Otohime (Jaapani draakon-printsess)
Tatsu / ryū / ryō / wani (Jaapani draakonid)
Suijin / Suiten / Sui-ō / Suiu (šintoistlik veejumal Jaapanis)
Wani (merejumal Jaapani mütoloogias)
Urashima Tarō (kalurpoiss Jaapani folklooris)
Shiranui (valgusilming Jaapanis)
Ryūtō (valgusilming Jaapanis)
Ryūgū-jō (merejumala palee Jaapani folklooris)
Müütilised veeolendid