Wani (merejumal Jaapani mütoloogias)

Wani, merejumal Jaapani mütoloogias. Mõiste wani on kasutusel meres või sügavates järvedes elavate draakonjumalate üldnimetusena, harvem pärisnimena Wani. Wanidel on pikad madujad kehad ja uimed ning nad saavad hingata nii õhku kui ka vett. Wani on võimeline moonduma inimeseks ja on ka lugusid wanide ja inimeste armumisest.

Wanidel on oma hierarhia, milles on kuningad ja kuningannad, printsid ja printsessid, kurtisaanid, teenijad jne. Suurim ja tuntuim wani on Ōwatatsumi ehk Ryūjin, kes valitseb merd oma Ryūgū-jō nimelisest paleest. Ta kontrollib ookeani loodeid, kasutades selleks juveele kanju ja manju.

Wani esineb kirjapanduna esmakordselt kahes Jaapani müüdis, Kojiki (680. a) ja Nihong (720. a) . Nende lood ulatuvad tõenäoliselt veelgi kaugemale minevikku. Teadlased ei ole ühel meelel selles, kas vanimad legendid pärinevad Jaapanist või on üle kandunud teistest kultuuridest – wanil on sarnasusi selliste olenditega nagu hiina pika või India naga vahel. Tänapäevases jaapani keeles tähendab wani peamiselt krokodilli ja meredraakonite tähenduses kasutatakse seda harva.

Üks kuulsamaid wani-legende on Ōwatatsumi tütre Toyotama hime lugu. Ta abiellus Hoori nimelise olendiga: Hoori ja tema vend Hoderi olid päikesejumalanna Amaterasu lapselapsed. Ühel päeval laenas Hoori vennalt kalaõnge ja kaotas ära. Venna nõudmisel läks Hoori õnge ookeanist otsima ning avastas palee, kus elas draakonikuningas Ōwatatsumi, kellelt Hoori palus abi õnge leidmisel. Hoori leidiski draakonjumala abiga konksu üles, kuid jõudis ka armuda tema tütresse Toyotama himesse.

Hoori ja Toyotama hime abiellusid ja elasid merepõhjas kolm aastat, kuni Hooril tekkis koduigatsus ja nad tulid maismaale. Seal sünnitas Toyotami hime poja. Enne sünnitust palus ta, et Hoori teda sünnitamise ajal ei vaataks, sest ta pidi lapse ilmale toomiseks võtma tagasi oma algkuju. Uudishimulik Hoori siiski vaatas oma naist ja oli šokeeritud, kui nägi oma naise asemel tohutut wani. Toyotama himel oli nii häbi, et ta põgenes tagasi ookeani ega näinud enam kunagi Hoorit ega oma poega.

Poega Ugayafukiaezut tuli kasvatama Toyotama hime õde Tamayori ja kui poiss suureks kasvas, siis nad abiellusid ning neil sündis poeg Jimmu, Jaapani esimene keiser.

Allikas: Yokai.com

September, 2022

Vaata lisaks:

Tatsu / ryū / ryō / wani (Jaapani draakonid)
Suijin / Suiten / Sui-ō / Suiu (šintoistlik veejumal Jaapanis)
Merekoletised
Ryūjin / Ōwatatsumi / Watatsumi (merejumal Jaapani mütoloogias)