Suijin / Suiten / Sui-ō / Suiu (šintoistlik veejumal Jaapanis)

Suijin (veejumal) ehk Suiten (veetaevas) ehk Sui-ō või Suiu (veeisand), šintoistlik veejumal Jaapani mütoloogias. Mõiste suijin viitab vee heatahtliku šintoistliku jumalikkuse taevastele ja maistele ilmingutele, samuti paljudele järvedes, tiikides, allikates ja kaevudes leiduvatele maagilistele olenditele nagu maod, draakonid, angerjad, kalad, kilpkonnad ja kappad. Suijin on rahva seas austatud ja kummardatud templites ning mõjutab jätkuvalt Jaapani kultuuri.

Suijini aetakse sageli segamini Ryūjiniga , Jaapani draakonijumalaga, kedada seostatakse veega.

Suijin on kalurite eestkostja ning viljakuse, emaduse ja valutu sünnituse kaitsepühak. Inimesed kummardavad Suijini annetustega, uskudes, et see tagab puhta ja saastamata joogivee, põllumajanduse ja kanalisatsiooni ning toob edu kalapüügiretkedel, viljakust, emadust ja kerget sünnitust. Veejumala kummardamisele pühendatud pühamuid nimetatakse Suitengū pühamuteks.

Kurumes linnas asub Jaapani kõigi Suitengū pühamute peamine pühamu, külastavad rasedad naised, kes soovivad tagada ohutu ja lihtsa sünnituse. Teine kuulus Suitengū pühamu on Tokyos asuv Tsukiji Suijini pühamu , mis asub Tsukiji kalaturu lähedal ja ehitati kalurite ja nende ettevõtete kaitsmiseks.

Jaapanis on palju veejumalale pühendatud festivale, millest enamik toimub suvel.

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Wani (merejumal Jaapani mütoloogias)
Ryūjin / Ōwatatsumi / Watatsumi (merejumal Jaapani mütoloogias)