Toyotama-hime / Otohime (Jaapani draakon-printsess)

Toyotama-hime (printsess Toyotama ) ehk Toyotama-hime no mikoto (jumalus printsess Toyotama) ehk Otohime, Jaapani mütoloogias jumalus ehk kami. Üks kahest draakonijumala Watatsumi ehk Ryūjini tütrest. Toyotama-hime legend üks tuntumaid lugusid Jaapani keiserliku perekonna päritolust, mis on kirja pandud keiserlikes kroonikates Kojiki (umbes 712 pKr) ja Nihon Shoki (umbes 730 pKr).

Ühel päeval kohtas Toyotama-hime draakonijumala veealuse palee Ryūgū-jō aias kaevu ääres jahimees Hoorit (Yamasachit), kes oli päikesejumalanna Amaterasu lapselapselaps. Hoori oli merel ära kaotanud oma vennalt kalur Hoderilt (Umisachilt) laenatud ime-õngekonksu ja tuli seda otsima. Kui Toyotama-hime kaevust vett võttis, palus Hoori juua ja puistas suust jooginõusse kalliskive. Nad armusid kohe ja abiellusid. Kolme aasta pärast rääkis Hoori naisele ära, et oli tulnud kalakonksu otsima – see leiti merilatika (tai) kurgust ja Hoori läks maismaale konksu vennale ära viima. Toyotama-hime saatis Hoorit tema teekonnal ja sünnitas talle maal poja. Ta keelas oma mehel sünnitust vaadata, kuid mees tegi seda siiski ja nägi, et Toyotama-hime muutus sünnituse ajaks suureks draakoniks (mõnes versioonis krokodilliks). Toyotama-hime ei suutnud Hoorile andestada, läks tagasi merre ja jättis mehe ja lapse maha. Ta saatis oma poega Ugayafukiaezut kasvatama oma noorema õe Tamayori-hime. Kui Ugayafukiaezu vanaks sai, abiellus ta oma tädiga ja neil sündis poeg Jimmu, kellest sai Jaapani esimene keiser.

Toyotama-hime on tegev ka mitmes teises loos, sh legendis kalurpoisist Urashima Tarōst.

Jaapani mitmed suuremad šintoismi pühamud on pühendatud Toyotama-himele, sealhulgas Sumiyoshi Taisha Osaka lähedal, Tamahime pühamu Tamano lähedal (Okayama prefektuur), Kaizuka pühamu Katoris (Chiba prefektuur) ja Toyotama pühamu Chiranis (Nagano prefektuur). Väiksem pühamu (Senoumi Shrine) on Aokigahara metsas asuvas Draakonipalee koopas.

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Hoderi ja Hoori / Umisachi ja Yamasachi (vennad-jumalused Jaapani mütoloogias)
Uondo (näkk-kurtisaan Jaapani kirjanduses)
Urashima Tarō (kalurpoiss Jaapani folklooris)
Ryūjin / Ōwatatsumi / Watatsumi (merejumal Jaapani mütoloogias)
Ryūgū-jō (merejumala palee Jaapani folklooris)