Uondo (näkk-kurtisaan Jaapani kirjanduses)

Uondo (kala-inimene), näkk-kurtisaan Jaapanis, Urashima Tarō ja karpkala ebaseaduslik tütar. Pärineb koomilis-paroodilisest jutust, mille Santō Kyōden kirjutas 1791. a.

Lugu. Legendaarsele Urashima Tarōle meeldis külastada merealuse kuningriigi punaste laternate piirkondi ja veeta aega sealsete veekurtisaanidega. Üks kurtisaan – karpkala nimega Orino – oli nii ilus, et Urashima Tarō armus temasse. Nad veetsid koos palju öid, kuid kuna Urashima Tarō oli printsess Otohime mees, ei saanud nad kokku jääda. Nende armastusest sündis aga laps – tüdruk, kes päris oma mõlema vanema ilu. Inimesest isa ja kalast ema laps oli ningyo (näkk).

Aastaid hiljem kalastas Heiji nimeline kalur Shinagawa sadamas, kui ningyo järsku tema paati hüppas. See oli Urashima Tarō ja Orino kaunis ja flirtiv tütar. Ta palus Heijil temaga abielluda.

Heiji ja ningyo armastasid üksteist, kuid Heiji oli vaene ja tal oli võlg. Ningyo otsis võimalusi mehe abistamiseks, kuid ta oli kalakehaga ja ilma käteta, mis piiras tema võimalusi.

Ühel päeval märkas bordelliomanik Denzō ningyo vapustavalt ilusat nägu ja pakkus talle palju raha, et too tuleks kurtisaaniks. Ningyo nõustus.

Denzō tellis suurepärase kimono, lasi lasi teha ningyole kõige moekama soengu ja meigi ja pani naisele kõrgklassi kurtisaanide stiilis professionaalse nime: Uondo. Seejärel korraldati rongkäik ja kuulutati välja naise debüüt bordellis.

Uondo debüüt ei läinud hästi. Käte ja jalgade puudumise tõttu ei saanud ta eriti midagi teha ja mis veel hullem, parimad parfüümid ei suutnud varjata tema kalalõhna. Pealegi oli taettevalmistustest nii väsinud, et kui esimene klient tuppa tuli, jäi ningyo kohe magama. Klient lahkus ja nõudis raha tagasi. Denzō tagastas Uondo tema abikaasale ja nõudis, et Heiji maksaks kinni debüüdi korraldamise kulud.

Siis aga meenus Heijile lugu sellest, et ningyo liha söömine annab igavese elu ja nooruse. Ta järeldas, et ka ningyo lakkumisel peaks olema noorendav mõju. Heiji ja ningyo avasid ningyo lakkumispoe, pakkudes üksikuid lakkumisi väga kõrge hinnaga. Edo rahvas rivistuski tänavatele, et saaks näkki lakkudes lisada oma elueale paar aastat. Heiji ja ningyo said rikkaks ja kuulsaks. Nad teenisid piisavalt raha, et maksta kõik oma võlad ja elada õnnelikult elu lõpuni.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Urashima Tarō (kalurpoiss Jaapani folklooris)
Ningyo /gyohijn / hangyojin (jaapani näkk)