Hoderi ja Hoori / Umisachi ja Yamasachi (vennad-jumalused Jaapani mütoloogias)

Hoderi ja Hooki ehk Umisachi ja Yamasachi, vennad-jumalused Jaapani mütoloogias, päikesejumalanna Amaterasu lapselapselapsed. Kirjeldatud ajaloolistes legendides Kojikis (umbes 712 pKr) ja Nihon Shokis (umbes 730 pKr). Hoderi on neis iidsetes kroonikates kirjas Aka (Satsuma ja Ōsumi provintside) hayato rahva esivanemana.

Hoderi oli vanem vend ja mereõnne jumalus, Hoori oli noorem vend ja mäeõnne jumalus. Vendade isa Ninigi pärandas Hoderile mereõnnega võlukonksu ja Hoorile võluvibu. Hoderi veetis suurema osa oma päevadest võlukonksuga kalastades ja sai häid saake, kuid muutus kadedaks Hoori peale, kes võis võluvibuga jahile minna igasuguse ilmaga, samas kui tema tugeva tuule või vihmasajuga kalale ei pääsenud. Hoderi arvas, et vend sai parema võluasja, millele temal pidanuks vanema vennana olema suurem õigus. Ta nõudis võluesemete vahetamist ja Hoori nõustus sellega, et vennale meele järgi olla.

Hoderi lasi aga mägedes jahil käis vibuga alati märgist mööda, Hoori kalasaagid jäid aga kasinaks. Nüüd nõudis Hoderi, et nad vahetaks võluasjad tagasi, kuid Hoori oli vahepeal võlukonksu ära kaotanud. Hoderi sai maruvihaseks ja nõudis, et vend oma konksu üles otsiks. Võlukonksu otsides sattus Hoori draakonikuninga veealusesse paleesse ja armus printsess Toyotama-himesse. Hoori rääkis draakonikuningale ka kadunud võlukonksust ja too kutsus kõik meres olevad kalad oma paleesse ja õngekonks leiti üles. Draakonikuningas kinkis Hoorile ka kaks kalliskivi, millest ühe abil sai tekitada tõusu ja teise abil mõõna, õngekonksule lasi aga panna loitsu, mis tõi selle kasutajale halba õnne.

Kui Hoori koju jõudis, ründas Hoderi teda, Hoori tõrjus tema rünnaku aga sellega, et tekitas kalliskivi abil tõusu. Uppuv Hoderi palus vennal oma elu päästa ja et Hoori kutsus teise kalliskivi abil esile mõõna. Hoderi tõotas vennale, et tema ja tema järeltulijad teenivad Hoorit ja tema lapsi igavesti. Hoori valitses Takachiho linnas (Hyūga provints) 560 aastat. Hoori ja Toyotama-hime poeg Ugayafukiaezu abiellus oma tädi Tamayori-himega ja nende pojast Jimmust sai Jaapani esimene keiser.

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Ryūjin / Ōwatatsumi / Watatsumi (merejumal Jaapani mütoloogias)
Toyotama-hime / Otohime (Jaapani draakon-printsess)