Ikuchi / ikuiji / ayakashi (merekoletis Jaapani mütoloogias)

Ikuchi ehk ikuiji ehk ayakashi, merekoletis Jaapani mütoloogias, yōkai1. Teda on kirjeldatud paljudes Edo perioodi (1603-1868) raamatutes. Õpetlase ja kunstniku Toriyama Sekieni bestiaariumi kolmandas osas Konjaku Hyakki Shūi („100 deemonit siis ja praegu, täiendus“, 1780. a) on olendit joonistatud suure meremaona ja nimetatud ayakashi nimelise yōkaina.

Ikuchid on merekoletised, kes ujuvad Jaapani ranniku lähedal avamerel; neid kirjeldatakse kui tohutuid kalu või koletuid madusid. Nende kehad on kaetud libeda õliga, mis valgub ujumisel ookeani.

Kui ikuchi tee ristub laevaga, siis libitab see olend ennast aeglaselt üle paadi. Ikuchi on nii pikk, et võib kuluda tunde, enne kui laevast üle saab. Vahel on paadid koletise all lõksus mitu päeva. Selle aja jooksul peavad meremehed pidevalt laevatekilt koristama koletise õlist lima, sest muidu läheks laev selle raskusest ümber.

Teda on kirjeldatud angerjalaadse olendina, kellel pole aga silmi ja suud. On ka arvatud, et tegemist on uppunud inimestega, kes soovivad, et teised nendega ühineks.

1 yōkai – üleloomulik olend või deemon jaapani mütoloogias.

Pilt: ayakashi Toriyama Sekieni bestiaariumis

Allikas: Wikipedia

August, 2022

Vaata lisaks:

Ayakashi (erinevate yōkaide nimetus Jaapanis)
Oshōuo / umi oshō / irikame nyūdō (vee-yōkai Jaapani meres)
Kagewani (merekoletis Jaapanis)
Umishika (merekoletis Jaapanis)
Akugyo / daigyo / raichōgyo (merekoletis Jaapanis)
Toriyama Sekieni bestiaarium (Jaapan, XVIII sajand)
Namazu / Ōnamazu (jaapani hiigelsäga)
Umibozu (jaapani merekoletis)
Isonade (merekoletis Jaapani mütoloogias)
Merekoletised