Akugyo / daigyo / raichōgyo (merekoletis Jaapanis)

Akugyo (kurja kala) ehk daigyo (hiiglaslik kala) ehk raichōgyo (äikeselind), merekoletis Jaapanis, vee-yōkai. Akugyoid on tavaliselt kohatud meres Kibi provintsi (Okayama prefektuur) lähedal. Need on suured olendid, kes ajavad ümber terveid laevu, enne söövad ära uppuvad meremehed. Mõned Akugyod hingavad tuld, teised aga meenutavad Ningyo hiiglaslikke versioone, millel on kuldsed ja hõbedased soomused. Nad on tohutud merineitsid, kelle pea ja käed meenutavad naiste omasid, kuid ülejäänud keha on kalataoline. Peas on neil kaks valget sarve.

Kuigi akugyo kohtamine on haruldane, kardavad kalurid neid ikkagi, sest paat võib tema suurele seljale kinni jääda.

Echigo provintsi (praegu Toyama prefektuur) rannikul nähti akugyot 1805. aasta juunis. Tema keha oli umbes 11 m pikk ja sarved üle 60 cm pikkused. Selle yōkai tapmiseks saatis Kaga isand Matsudaira välja 1500 meest ja 450 kahurit.

Kaga kuulus taikotrummar Izutsuya Kanroku oli reisil üle Jaapani mere, kui tema paat järsku peatus, sest see oli sõitnud üle akugyo selja ja jäänud kinni. Kanroku oli kindel, et on määratud hukule ja et polnud teha muud, kui oodata surma, hakkas ta kogu oma energiaga pilli mängima. Ta trummeldas taikot nii kõvasti, et heli levis üle taeva ja kogu mere. See raputas paadi akugyo seljalt lahti ja ta pääses eluga.

Allikad: Wikipedia; Yokai.com

August, 2022

 

Vaata lisaks:

Kagewani (merekoletis Jaapanis)
Umishika (merekoletis Jaapanis)
Umibozu (jaapani merekoletis)
Ikuchi / ikuiji / ayakashi (merekoletis Jaapani mütoloogias)
Isonade (merekoletis Jaapani mütoloogias)
Merekoletised