Kagewani (merekoletis Jaapanis)

Kagewani (varihai), merekoletis Jaapani meres Shimane prefektuuri ranniku lähedal. Kagewanid elavad madalas vees kivise ranniku lähedal ja varitsevad veepinna all. Kui vee peale langeb inimese vari – on see siis kalur merel või keegi, kes seisab mere ääres kaljul – neelab kagewani inimese varju alla. Ja kui kagewani sööb ära varju, kaob ka varju omanik.

Praeguse Ōda linna Shimane lähedal läksid kunagi kaks kalurit vaikse ilmaga merele. Nad kummardusid üle paadi serva ja kasutasid vee alla vaatamiseks skoopi (vahend vee alla vaatamiseks). Korraga kadus üks kalameestest. Teine kalamees vaatas ringi, kuid ei näinud teda kusagil. Korraldati otsingud, kuid kalurist ei leitud jälgegi. Nii said külaelanikud teada, et nende rannikul elab kagewani.

Teises loos kohtas kalur kagewanit Yunotsu küla lähedal Shimane'is. Koletis hakkas ahmima ta varju, kuid kalur lasi kagewani püssist maha. Arvates, et on surmast pääsenud, purjetas kalur koju, ent kui ta hüppas paadist liivale, torkas midagi teravat ta jalga. Ta oli astunud kagewani luu peale ja suri kohe.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Äbaruimangerjad (Mixomyrophis)
Wani (merejumal Jaapani mütoloogias)
Oshōuo / umi oshō / irikame nyūdō (vee-yōkai Jaapani meres)
Umishika (merekoletis Jaapanis)
Akugyo / daigyo / raichōgyo (merekoletis Jaapanis)
Umibozu (jaapani merekoletis)
Isonade (merekoletis Jaapani mütoloogias)
Ikuchi / ikuiji / ayakashi (merekoletis Jaapani mütoloogias)
Merekoletised