Mayoibune / yūreibune / mōjabune (kummituslaev Jaapanis)

Mayoibune (rändlaev) ehk yūreibune (kummituslaev) ehk mōjabune (surnute laev), kummituslaev Jaapanis, mis sõidab Jaapani merel heledatel kuuvalgel öödel – eriti öödel vastu 15. kuupäeva, mil vana kuukalendri järgi oli alati täiskuu. Seda ööd on peetud parimaks jahi ja kalapüügi ajaks, kuid nendel öödel oli merel töötamine keelatud; kaluritel kästi enne õhtut koju naasta ja olla oma peredega. Rändlaeva kohtamine oli üks nendest halbadest asjadest, mis sellistel öödel võis merel juhutuda.

Kummituslaeval sõitsid laevaõnnetustes hukkunud meremeeste vaimud. Kõigepealt kuuldi kümnete inimeste ebameeldivalt kilavaid hääli, seejärel ilmusid veepinnale ringiliikuvad tulekerad ja lõpuks ilmus nähtavale kummituslaev, mis liikus vastutuult. Meremehed, kes laeva kohates kaldale põgenesid, surid tavaliselt varsti vaimse trauma tõttu. Need aga, kes purjetasid laevale lähemale, said surma laevaõnnetuses.

Mayoibune'iga kaasnevat loodetuult nimetatakse tamakazeks. Tamakaze puhub Jaapani mere kohal tavaliselt ainult talvel. See on kaluritele ohtlik tugevate iilide ja rohke vihma tõttu. Väidetavalt kannab see tuul ka surnute hingi.

Ühes loos läksid neli noormeest 15. ööl kalale, sest ei hoolinud sellel ajal kalastamise tabust. Nad püüdsid suure hulga makrelli, töötlesid seda kohe ja viskasid kalapead merre. Siis aga hakkasid mahalõigatud kalapead merepinnal ringi ujuma, põrkasid üksteise vastu ja naersid. Kalurid kohkusid, võtsid võrgud välja ja kiirustasid minema. Seejärel nägid nad, et nende kalad polnudki makrellid, vaid õlest sandaalid. Mehed jõudsid küll koju, kuid ei suutnud seda ööd unustada, läksid ükshaaval hulluks ja surid.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Maikubi (merekummitus Jaapanis)
Funayūrei / ayakashi (merekummitus Jaapanis)