Shussebora (meredraakon Jaapanis)

Shussebora, meredraakon Jaapanis. Jaapani mütoloogias on tavaline, et erinevad loomad võivad teatud vanuses muutuda üleloomulikeks olenditeks, yokaideks. Nii on see ka väga suure mereteo trompettritoni ehk hiidtritoniga (Charonia tritonis), kelle koda kasutatakse ka pasunana. Kui hiidtriton saab mitme tuhande aasta vanuseks, muutub see draakonilaadseks olendiks, keda nimetatakse shusseboraks.

Ammuilma on usutud, et hiidtritonid elasid mägedes maa alla maetuina. Nad kasvasid seal aina suuremaks, kuni kolme tuhande aasta laskusid maalihkete ajal mägedest orgudesse. Seejärel veetsid nad inimkülade lähedal elades veel kolm tuhat aastat, kuni lõpuks tegid oma urud merre ja veel kolme tuhande aastat pärast muutusid nad vee all meredraakoniks.

Kuna shusseborad veedavad oma elu maa sees või sügaval meres, kohtuvad nad inimestega väga harva. Koopad, mida nad rände ajal maha jätavad, andvat aga tunnistust nende olemasolust. Kõikjal Jaapanis on pärast maalihkeid avastatud suuri koopaid, milles arvati elanud olevat shusseborad. Meiji perioodil (1868-1912) kirjutati sellistest koopaleidudest ka ajalehtedes.

Väidetavalt annab shussebora liha igale inimesele, kes seda sööb, väga pika eluea, kuid pole tõendeid ega lugusidki kellestki, kes oleks tegelikult shusseborat näinud, tema liha söömisest rääkimata.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Sazae oni (merekummitus Jaapanis)