Meerman (meri-mees Hollandi ja Friisi folklooris)

Meerman, meri-mees Hollandi ja Friisi folklooris. Meermanist ja meerminist (meri-naine) on mitmeid pärimusi. Umbes aastal 130 pKr nähti Friisimaa ranniku lähedal suurt rühma meri-mehi, kellest kaks tulid ka kaldale, uurisid piirkonda ja läksid mõne aja pärast tagasi merre. Neil olid merevetikatest habemed ja seljal kasvasid veetaimed. 1621. a leidsid Texeli (saar Lääne-Friisi saarteahelikus) kalurid oma võrkudest meri-mehe, kellel aga õnnestus võrkude väljatõmbamise ajal viimasel hetkel põgeneda – see meri-mees oli poolenisti homaar. Ka Enkhuizeni (sadamalinn Lääne-Friisimaal) kalurid püüdsid kord võrku meri-mehe, krässus juuste ja habemega olendi, kes oli nii tugev ja raevukas, et kalurid pidid ta minema laskma.

Tuntuim lugu, mis pärineb 15. sajandist, on seotud Westenschouweniga, mis oli väike küla Zeelandi rannikul. Küla kalurid püüdsid kord võrku merineitsi (meermini), kes tiriti vastu tema tahtmist pardale, kus kalurid teda mõnitasid ja kavatsesid ta kaldale tuua, et kõik seda olendit näha saaksid. Siis tõusis aga lainete kohale meerman, kes palus kaluritel merineitsi vabastada, sest veest väljas olles sureb ta kindlasti, kuid kalurid ei soovinud nii erakordset saaki vabastada. Meri-mees järgnes neile sadamasse, kuid ka külarahvas ei kuulanud teda, vaid teda loobiti hoopiski kividega. Leinav ja vihane haaratud merimees needis Westenschouweni küla värsivormis ära: /Westerschouwen, Westerschouwen, // het zal je berouwen // dat je genomen hebt mijn vrouwe! // Westerschouwen, daarom zul je vergaan. // Alleen je toren zal blijven staan! (Westerschouwen, Westerschouwen, // sa kahetsed // et sa võtsid mu naise! // Westerschouwen, seepärast hukkute. // Ainult teie torn jääb püsti!).

Seejärel muutusid ilmaolud halvemaks ja sadam täitus mudaga. Liivad tungisid külla, mattes enda alla terveid hooneid ja 1500. a paiku kattis liiv kogu küla, millest jäi nähtavaks vaid kirikutorn. Praegusel ajal on Westenschouweni küla taas olemas, kuigi see asub rannikust kaugemal.

Mitmeid Zeelandi külasid tabas samasugune saatus ja nende kohta pajatatakse sarnaseid või peaaegu identseid lugusid.

Allikad: abedeverteller.nl/van-aardmannetje-tot-zwarte-juffer-een-lijst-van-nederlandse-en-vlaamse-elfen-en-geesten/; dutch-folklore.fandom.com/wiki/Meerman; dutch-folklore.fandom.com/wiki/Westenschouwen

Mai, 2023

Vaata lisaks:

Zeeridder (mererüütel hollandi folklooris)
Meermin / meerwijf / zeewijf / zeemeermin (merineitsi Hollandi ja Friisi folklooris)
Nikker (madalmaade veedeemon, näkk, veehobune)
Waterveulen (veehobune Hollandi folklooris)
Waterreus (veeolend Hollandi folkloori)
Zeekalf (merekoletis Hollandi folklooris)
Kanalimees (kummitus Hollandis)
Barneman / Barleman (kummitav veeolend Hollandis)
Meri-mees / Merman (mütoloogiline olend)