Meermin / meerwijf / zeewijf / zeemeermin (merineitsi Hollandi ja Friisi folklooris)

Meermin, ka meerwijf, zeewijf, zeemeermin, merineitsi Hollandi ja Friisi folklooris, pooleldi naine, pooleldi kala. Tavaliselt tegeleb ta juuste kammimisega, peeglisse vaatamise või võrgutavate laulude laulmisega. Ta on uputanud palju meremehi. Erinevate kroonikate ja rahvajuttude põhjal on merineitsi sattunud mitmel korral kalurite võrkudesse. Mõnedes lugudes on ta abiellunud kaluritega – kui kooselu on õnnelik, toob see kogu külale jõukust, kui aga õnnetu, siis hukatust. Hollandi tuntumad merineitsi-lood on lugu Edami merineitsist (vt Edami merineitsi) ja lugu Westenschouweni küla kadumisest (vt Meermin).

Hollandis on merineitsidega seotud mitmeid kohalikke legende nagu näiteks Põhja-Hollandis asuva Muideni väikelinna pärimus. Selles püüavad kalurid kinni merineitsi. Kui nad arutavad, kellele selline saak kinkida, teeb meermin ettepaneku ta vabaks lasta, kuna ta ei suuda maismaal niikuinii elada üle tunni aja. Vastutasuks lubab merineitsi rikkalikku kalasaaki. Kalurid lasevadki merineitsi lahti ja enne vette sukeldumist ütleb ta neile: „Muiden jääb Muideniks, Muiden ei muutu kunagi.“ Vahepeal on paljud linnad ja külad kas suureks kasvanud või hoopis kadunud, kuid Muiden ongi jäänud väikelinnaks; Muideni linna vapil on meermin ja meerman.

Mitmetes lugudes esineb meermin koos oma meessoost kaaslase meermaniga ja neid käsitletakse perekonnana. Näiteks lugu Põhjamerel seilanud laevast, mis jäi äkitselt seisma. Kui kipper hakkas põhjust uurima, nägi ta tüüri küljes rippuvat meermini, kes ütles, et tema naine hakkab sünnitama ja palus kipri naisel appi tulla. Naine läkski koos meermaniga meresügavusse meermini sünnitust vastu võtma. Laev ootab ja ootab, aga siis toob meerman kipri naise tagasi laevale. Naine on kuiv, üksnes seeliku äär on märjaks saanud. Laev sõidab imekiiresti edasi ja jõuab veerand tunniga sadamasse. Kipper tegi edaspidi head äri ja kuni ta Põhjamerel purjetas, läks tal kõik hästi.

Allikad: Wikipedia; abedeverteller.nl/van-aardmannetje-tot-zwarte-juffer-een-lijst-van-nederlandse-en-vlaamse-elfen-en-geesten/

Mai, 2023

Vaata lisaks:

Varende vrouw / Varende hekse (vaimolend madalmaade folklooris)
Edami merineitsi / Haarlemi merineitsi (hollandi folkloor)
Meerman (meri-mees Hollandi ja Friisi folklooris)
Merineitsi