Nuckelavee (olend Orkney saarte mütoloogias)

Nuckelavee ehk nuckalavee, veeolend Orkney saarte mütoloogias, deemon, kelles ühendub hobune inimesega. Orkney uskumustes on palju mõjutusi Skandinaaviast ja Nuckelavee kätkeb eneses nii keldi veehobuse kui ka vanapõhja olendite jooni. Nuckelavee elab küll peamiselt meres, kuid millesel kujul ta meres viibib, on teadmata. Ka tema maapealse kuvandi kirjeldused on vastuolulised.

Kõige põhjalikuma kirjelduse andis saarlane Tammas, kes olevat koletisega ise kokku puutunud: nuckelaveel on mehe torso kinnitatud hobuse selja külge nagu ratsanik; mehel ei ole jalgu, kuid tema käed ulatuvad maapinnani. Koletisel on kaks pead; hobuse peas on tohutu suu, millest õhkub mürgist auru, ja üks hiiglaslik silm nagu põlev punane leek. Eriti õudse detailina nimetatakse, et nukelaveel pole nahka; läbi kollaste veenide voolab must veri ja kahvatud kõõlused ning võimsad lihased on näha pulseeriva massina.

Usuti, et koletise pahatahtlik käitumine võib mõjutada sündmusi kõigil Orkney saartel. Saarlased kartsid olendit ja ei öelnud selle nime ilma, et oleksid kohe lausunud ka palve. Arvati, et nuckelavee hingeõhk närtsitab põllukultuure ja teeb haigeks kariloomi, teda peeti vastutavaks maismaa ja epideemiate eest. Teda kohati sageli ranna läheduses, kuid vihma korral ei tulnud ta kunagi kaldale; nagu mitmed teised merekoletised, nii ei talu ka nuckelavee magedat vett, seetõttu saab tema eest põgeneda, kui ületada jõgi või oja.

Nuckelaveed hoiab suvekuudel vangistuses Mither o' the Sea , iidne Orkney vaim ja ainus, kes suudab seda kontrollida.

Allikas: Wikipedia

August, 2022

Vaata lisaks:

Tangie / tongie (veeolend Orkney ja Shetlandi saarte folklooris)
Nuggle (veehobune Shetlandi folklooris)
Sea Mither / Mither o' the Sea (merevaim Orkney saarte mütoloogias)
Kludde (tont Hollandi ja Belgia folklooris)
Mourioche / Guenne (veehobune Prantsusmaal)
Each-uisge (kuri veeolend šoti rahvausundis)
Nykur (veehobune Islandi mütoloogias)
Kelpie (veehobune šoti ja iiri folklooris)
Müütilised veeolendid