Nuggle (veehobune Shetlandi folklooris)

Nuggle, veehobune Shetlandi folklooris. Ka njuggle, neugle, shoepultie või shoopiltee (kaks viimast nimekuju on levinud põhjapoolsematel saartel) Nimekujud ja kirjeldused on tugevasti mõjutatude norra (vanapõhja) keelest ja folkloorist. Põgusalt nimetatud seoses Orkney saartega, sagedamini seotud Shetlandi jõgede, ojade ja väikeste järvedega. Alati meessoost. Erineb each-uisge'st või nuckelavee'st oma leebema loomu ja selle poolest poolest et neil on kõrgemale hoidev, rattakujuline saba, mida nad püüavad küll jalgade vahel hoida.

Kujumuutjana võis nuggle esineda erineval kujul, kuid ta eelistas ilmuda hobuse või ponina ja ei võtnud kunagi inimkuju. Enamasti nägi ta välja nagu hästitoidetud ja hoolitsetud Shetlandi poni. Tema sileda karvkatte värvus ulatus sügavast sinakashallist kuni väga heleda, peaaegu valge hallini.

Nuggle reeglina inimesi ei rünnanud, üksnes hirmutas. Talle meeldis küll pahandust teha, kuid ta polnud eriti julge. Nagu mitmed teisedki veehobused, nii teeskles ka nuggle taltsast hobust, ent kui inimene talle selga istus, suundus kohe lähimasse veekogusse.

Teistest veehobustest eristab nuggle't ka see, et ta on seotud vesiveskitega ja nõuab andamiks jahu ja teravilja. Kui andamid lakkavad, peatab nuggle veskiratta. Et talle teravilja mitte anda, süütasid inimesed nuggle ilmumisel lõkke, sest need olendid kardavad tuld (tavaliselt põletati turvast, kuid aitas ka tõrviku viskamine).

Tingwallis olevat noormehed üritanud Nugglet kinni püüda. Neil õnnestuski veehobune kätte saada ja ketti panna, kuid Nuggle pääses ikkagi põgenema. Kivi, mille külge olend aheldati, on tänaseni Asta ja Tingwalli järve vahel ning sellel on näha jälgi, mille olevat teinud Nuggle kett.

Allikad: Wikipedia; tumblr.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Bäckahästen / ojahobune (näkkolend skandinaavia folklooris)
Tangie / tongie (veeolend Orkney ja Shetlandi saarte folklooris)
Mourioche / Guenne (veehobune Prantsusmaal)
Nykur (veehobune Islandi mütoloogias)
Nuckelavee (olend Orkney saarte mütoloogias)
Each-uisge (kuri veeolend šoti rahvausundis)
Kelpie (veehobune šoti ja iiri folklooris)