Each-uisge (kuri veeolend šoti rahvausundis)

Each-uisge (geeli 'veehobune'), kuri veeolend šoti rahvausundis, ka each- uisce (Iirimaal) või cabyll-ushtey (Mani saarel). Üleloomulik olend, kujumuutja, kes võib moondada ennast nii hobuseks, poniks, suureks linnuks või ka kenaks noormeheks. Elab meres ja järvedes. Vahel aetakse teda segi kelpie'ga, kes elab jõgedes, ojades või allikates ning on sõbralikuma loomuga.

Kui each-uisge ilmutab end hobusena, on temaga ratsutada turvaline ainult seni, kuni sõidetakse kuival maal. Veepiisad või ka vee lõhn muudavad olendit – tema nahk muutub kleepuvaks ja ta kihutab koos ratasanikuga järve kõige sügavamasse ossa. Kui tema ohver on uppunud, rebib each-uisge ta lõhki ja neelab alla kogu keha peale maksa, mis tõuseb veekogu pinnale. Üks lugu pajatb poisist, kes oli hobust sõrmega puudutanud ja looma külge kinni jäänud; teda päästis vaid see, et lõikas sõrme maha. Lisaks inimestele jahtis koletis ka lambaid ja veiseid.

Inimkujul on each-uisge nägus meesterahvas ning tema tegelikust olemusest võib aru saada ainult veerohu, rohke liiva või muda järgi tema juustes. Šoti mägismaal, kus lood sellest olendist on kõige tuntumad, on inimesed veekogude piiril võõraid inimesi või loomi kohates ettevaatlikud, kuna pelgavad, et tegemist võib olla kurja veehobusega.

Šoti folklooris on lugusid veehobusest rohkelt, kuid kõigis neis on kujumuutja pahatahtlik.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Eachy (järvekoletis Põhja-Inglismaal ja Šotimaal)
Searrach Uisge (järvekoletis Hebriididel)
Fuath (pahatahtlik veevaim šoti ja iiri folklooris)
Tangie / tongie (veeolend Orkney ja Shetlandi saarte folklooris)
Nuggle (veehobune Shetlandi folklooris)
Tarbh-Uisge (veepull Šoti mütoloogias)
Mourioche / Guenne (veehobune Prantsusmaal)
Nuckelavee (olend Orkney saarte mütoloogias)
Nykur (veehobune Islandi mütoloogias)
Kelpie (veehobune šoti ja iiri folklooris)
Eachy (järvekoletis Põhja-Inglismaal ja Šotimaal)
Järvekoletised
Müütilised veeolendid