Nykur (veehobune Islandi mütoloogias)

Nykur, veehobune Islandi mütoloogias. Nimeversioonid: Nickur, Nennir, Ninnir, Flóðhestur, Kumbur, Skolli, Vatnaskratti. Sarnaneb veehobustega iiri ja šoti mütoloogias (Kelpie, Each-uisge).

Nimi nykur on tõenäoliselt juba vanapõhja keelest tulenevalt seoses Põhja-Euroopa kurjade näkkide nimedega nagu balti nixa, germaani nixy, hollandi nikker,või ka eesti näkk.

Nykur on olnud tuntud kogu Islandi saarel, ent samuti ka Fääri saartel. Ta asustas kõikvõimalikke veekogusid: järvi, tiike, jõgedesid ja merd.

Välimuselt on Nykur hobune, tavaliselt halli värvi, kuid variatsioonid hõlmavad ka halli-musta laigulist, kirjeldusi on ka roosast, valgest või kollasest veehobusest. Võimalikud on punased põsed. Lakk võib olla erinevat värvi, kael on lühike. Kabjad on suunatud tahapoole ja see on tunnus, mille järgi olendit tavalisest hobusest eristada, kuid Nykur ei luba kellelgi oma kapju kontrollida.

Mõnede lugude põhjal on Nykur ka kujumuutja: ta võib ilmuda ka metsiku, tagurpidi sõrgadega lehmana, samuti hiiglasliku lõhe või mõne muu kalana. Elenarljóði laulus võtab Nykur nägusa noormehe kuju, et kangelannat kosida ja ta seejärel uputada. Kirjeldatud on kakaheteistkümne jalaga või väga suur Nykurit.

Nykurid on pahatahtlikud ja julmad. Nad näitavad end taltsate ja sõbralike hobustena, kuid igaüks, kes neile selga istub, jääb nykuri selja külge justkui liimiga kinni. Seejärel kappab nykur merre, ja uputab ratsaniku. Ta murrab ka jääd järvedel, et uputada jääpüügil olevaid inimesi.

Kuni vett pole silmapiiril, on nykuriga ratsutmine ohutu. Kui Nykur tuvastatakse olevat mõne veekogu läheduses, tuleks olendit õnnetuse ärahoidmiseks hirmutada. Nykurs vihkab tuld ja kui hoida tuld terve päeva põlemas, läheb olend mujale. Samuti pelgab Nykur pühitsetud vett.

Õige lähenemisega saab Nykuri kinni püüda, taltsutada ja tööle panna. Nykuri vasema õla all on turse. Kui turset torgata, muutub nykur ohutuks, kuid aja jooksul võib tema pahatahtlikkus tagasi tulla.

Nykusile ei meeldi oma nime kuulda. Kui nad kuulevad sõnu 'nykur' või 'nennir' või midagi heliliselt sarnast, muutuvad nad pelglikuks ja kappavad vette. Samuti kardavad nad Jumala ja Kuradi nimesid ning kirikukellade helinat; neid tõrjub ka ristimärgi tegemine.

Islandi põhjaranniku lähedal asuva Grímsey elanikud keeldusid oma saarel lehmi pidamast kuni 19. sajandi keskpaigani. Kui nad üritasid üle mere järjekordset lehma saarele tuua, ajas Nykur lehma hulluks ja sundis looma merre hüppama ning ennast uputama.

Juuli, 2022

Pilt: Nykuri kuju Fääri saartel Sorvagsvatni järves

Vaata lisaks:

Bäckahästen / ojahobune (näkkolend skandinaavia folklooris)
Tangie / tongie (veeolend Orkney ja Shetlandi saarte folklooris)
Nuggle (veehobune Shetlandi folklooris)
Nuckelavee (olend Orkney saarte mütoloogias)
Each-uisge (kuri veeolend šoti rahvausundis)
Kelpie (veehobune šoti ja iiri folklooris)
Müütilised veeolendid