Mourioche / Guenne (veehobune Prantsusmaal)

Mourioche ehk Guenne, veehobune Prantsusmaal. Tema päritolu on ebaselge ja kirjeldused erinevad. Mõne loo järgi oli ta kunagi bretooni mees või naine, kes müüs oma hinge maagilise salvi eest. Teistes lugudes on ta libahunt, kes ei kontrolli oma tegevust. Kolmanda versiooni järgi oli ta kunagi merealuse kuningriigi õukonnanarr ja ta saadeti halva käitumise tõttu pagendusse. On koguni väiteid, et ta on kurat ise.

Kõige sagedamini on Mourioche veehobune ja kujumuutja; tavaliselt nähakse teda aastase varsa, sea, lehma või lamba kujul, sageli paari lihaselise käega. Mourioche püüab öiseid rändureid. Mõnikord on ta hobune, kes seisab tee ääres ja ootab ratsanikke. Tema selg venib pikemaks, et rohkem inimesi saaks selga tulla, aga siis hüppab ta otse järve, ise pimeduses naerdes. Ta ka maadleb teekäijateva ja viskab neid poristesse kraavidesse. Ta hüppab meestele selga ja sunnib ennast seljas kandma, kuni nad kurnatusest nõrkevad.

Üks Saint-Casti talunik leidis kord Mourioche mahajäetud ute näol ja viis ta koju oma lauta. Järgmisel päeval oli laudas ute asemel lehm; veel päeva pärast hobune. Neljandal õhtul oli laudas jälle lammas, kes naeris ja ütles: “Miks sa mind igal hommikul kontrollid? Sa oled imelik!". Siis nägi talunik, et kõik tema loomad on tapetud. Ta sirutas jahipüssi järele, kuid Mourioche tõusis õhku, hävitas pool aita ja röövis taluniku kolm last, keda enam kunagi ei nähtud.

Allikas: A Book of Creatures

August, 2022

Vaata lisaks:

Cheval Gauvin (kuri hobune Prantsusmaal ja Šveitsis)
Kludde (tont Hollandi ja Belgia folklooris)
Nykur (veehobune Islandi mütoloogias)
Each-uisge (kuri veeolend šoti rahvausundis)
Nuckelavee (olend Orkney saarte mütoloogias)
Kelpie (veehobune šoti ja iiri folklooris)
Müütilised veeolendid