Kludde (tont Hollandi ja Belgia folklooris)

Kludde (ka Kleure, Klerre, Kledde või Waterkledde), tont Hollandi ja Belgia folklooris, kirjeldatud ka veedeemonina, kujumuutja. Nimi tuleb tema hüüetest „Kludde! Kludde!“. Oma kiuslikuselt sarnaneb veehobustega, samuti selle poolest, et liigub maismaal ja võtab erinevaid kujusid.

Enamasti on ta suur koer , kelle tagajalgade ümber on raskete ketid; tal on karuküünised, must nokk, nahkhiiretiivad ja punased punnis silmad. Talle meeldib hüpata möödujatele selga ja muutuda aina raskemaks. Ta võib olla roostikus, sildade all ja õõnsates puudes. Veab sageli lapsi vette.

Kludde võib muuta ennast erinevateks loomadeks, nagu rongad, maod, kassid, konnad, nahkhiired ja võtta ka inimese kuju. Vahel ilmub ta ka hobusena, viib inimesi ratsutama ja heidab siis tiigivette. On ka usutud, et ta on libahunt või isegi kurat ise. Ta joob rohelist tiigivett ja väldib riste ning pühitsetud paiku.

Mõne kirjelduse järgi saab Kludde tuvastada üksnes kahe tantsiva sinise leegi järgi, mis tema ees lendlevad. Need olevat Kludde silmad.

Kluddest eest põgeneda olevat võimatu, kuna ta võib lennelda maona igale poole. Temast kinni haaramine on nagu õhu haaramine ja see jätab põletushaavad.

August, 2022

Vaata lisaks:

Roeschaard (olend Belgia folklooris)
Waterduivel (veekurat Hollandi ja Belgia folklooris)
Boezehappert (veekoletis Hollandis ja Friisimaal)
Barneman / Barleman (kummitav veeolend Hollandis)
Bahkauv (olend saksa folklooris)
Flodder / Flodderduivel (veeolend Hollandi folklooris)
Nuckelavee (olend Orkney saarte mütoloogias)
Mourioche / Guenne (veehobune Prantsusmaal)
Kelpie (veehobune šoti ja iiri folklooris)
Müütilised veeolendid