Bahkauv (olend saksa folklooris)

Bahkauv, olend saksa folklooris, tuntud Aachenis (Saksamaa läänepoolseim linn Hollandi ja Belgia piiri ääres) ja Reinimaal. Nimi tuleneb sõnast Bachkalb ja tähendab 'ojavasikat'. Kirjeldatakse kui pikliku, moondunud kehaga karvast vasikat, kelle saba on kaetud soomustega ja lohiseb mööda maad; käpad on küünistega nagu karul, suus on teravad hambad ja suured silmad helendavad pimeduses.

Bahkauv elas ja varitses oma ohvreid Aacheni kuumaveeallikate äravoolukanalite lähedal. Tema ohvriteks olid peamiselt purjus mehed, kellele ta hüppas selga ja lasi siis ennast kanda. Teda oli võimatu maha raputada ja ta hüppas seljast maha alles siis, kui joodik koju jõudis, et leida seejärel uus ohver. Bahkauv ei tapnud kedagi, ega ahistanud kunagi naisi ega lapsi.

Reinimaal tunti rohkelt lugusid deemonlikest olenditest, kes öösel oja ääres üksikuid või purjus teelisi varitsevad ja neile selga hüppavad. Saksa keeleruumis moodustasid inimesele selga hüppavad ja teda oma raskusega rõhuvad (või ka neil öösel rinnal istuvad) olendid omaette rühma, keda nimetati Aufhockeriteks. Sarnased olendid on tuntud ka mujal Euroopas (vt Flodder, Kludde, Ossaert).

Pilt: Bahkauvi kuju Aachenis.

Allikas: Wikipedia

Aprill, 2023

Vaata lisaks:

Hakemann / Hägglmoo / Kropemann (veeolend saksa folklooris)
Gonger (kummitus põhjafriisi folklooris)
Ossaert / Griepke / Osgaard (olend Hollandi folklooris)
Kludde (tont Hollandi ja Belgia folklooris)
Flodder / Flodderduivel (veeolend Hollandi folklooris)