Sea Mither / Mither o' the Sea (merevaim Orkney saarte mütoloogias)

Sea Mither ehk Mither o' the Sea (šoti keele orkney murdes 'mereema'), merevaim Orkney saarte mütoloogias, kes valitseb merd suvisel ajal. Igal kevadel kevadise pööripäeva paiku võitleb ta oma põlise vaenlase Teraniga, kes põhjustab merel talvetorme. Seda nimetatakse Vore tullyeks (kevadvõitlus). Lõpuks saab Sea Mither Teranist jagu ja saadab ta ookeanisügavusse, kuid Terani kinnihoidmine kurnab mereema sügiseks sedavõrd ära, et Teran võtab temalt juhtimine taas üle. Suvised kehvad ilmad on põhjustatud Terani põgenemiskatsetest. Shetlandi kalurid pöörduvad Sea Mitheri poole palvega, et nad kaitseksid neid kuradi eest. Terani nimi tähendab Orkney murdes raevukat viha. Nii Sea Miter kui ka Teran on inimestele nähtamatud.

Suvekuudel hoiab mereema lisaks Teranile kinni ka Nuckelavee nimelist pahatahtlikku olendit ja teeb kasulikku tööd: annab vee-elustikule võimaluse paljuneda, soojendab ja rahustab merd jms.

Sügise lähenedes puhkeb taas võitlus Teraniga, taevas tumeneb ja tuuled uluvad. Seele võitluse nimi ona Gore vellye ning peale jääb Teran. Sea Mither on sunnitud lahkuma, et tulla kevadel tagasi värske ja võimsana.

Jutud kahest võitlevast merevaimust kuuluvad Orkney saarte vanimate legendide hulka.

Allikas: Wikipedia

August, 2022

Vaata lisaks:

Vete-ema (eesti)
Müütilised veeolendid
Nuckelavee (olend Orkney saarte mütoloogias)