Anahita / Nahid / Anaitis (iidne Pärsia jumalanna; ka veejumalanna)

Anahita (vanapärsia 'rikkumatu, patuta'), iidne Pärsia jumalanna, ka veejumalanna. Hilisemalt ka uus-pärsia Nahid, kreeka Anaitis. Iraani mütoloogias jumalanna, keda seostavad kas maa, vee ja taimestikuga või siis kuningavõimu, sõja ja viljakusega. Teda seostatakse teiste iidsete tsivilisatsioonide võimsate jumalannadega, nagu hinduistliku traditsiooni Saraswati, Mesopotaamia Inanna/Ištar, hurri- hetiitide Sauska, foiniiklaste Astarte, kreeklaste Aphrodite ja roomlaste Veenus. Talle oli pühendatud rohkem templeid ja pühamuid kui ühelegi teisele Pärsia jumalannale, seda ka pärast zoroastrismi tulekut, mis kehtestas piirkonnas monoteistliku paradigma.

Anahita eksisteeris tõenäoliselt mingil kujul enne 3. aastatuhandet eKr, kui Suur-Iraani piirkonnas (Kaukaasias, Kesk-Aasias, Lõuna-Aasias, Lääne-Aasias) arenes välja iidne Pärsia religioon. Anahita ja hindude jumalanna Saraswati olid ilmselt sama jumalus.

Zoroastri loomisteksti Bundahisn järgi tekkis kosmiline ookean Hara mäe tipus, jooksis alla läbi maailma ning jagunes mage- ja soolveeks, et varustada kõiki planeedi olendeid. See ookean oli Anahita ise ja seega oli igasugune vee austamine jumalannale osaks saanud auavaldus. Kogu maailma veena ja veeallikana peeti teda puhtaks, kiirelt liikuvaks ja võimsaks. Teda kujutati kauni naisena kullaga tikitud valges rüüs, kullast kõrvarõngaste, kaelakee ja krooniga. Ta kannab ühes käes elulõhnalisi oksi (mis kujutavad maa heldust ja viljakust) ning juhib vankrit, mida veavad neli hobust tuule, vihma, pilve ja lörtsi käes.

Monoteistliku zoroastrismi tekkides jäetakse Anahita kõrvale ja zoroastrismi pühakirja Avesta vanemas osas, mille kirjutajaks peetakse prohvet Zarathustrat 6. sajandil eKr, asendab teda Ahurani või ahuranid, kes on ainujumala Ahura Mazda emanatsiooniks. Hilisemas zoroastrismis sulandub Ahurani aga Anahitaga ja kannab nime Ardvi Sura Anahita ('Rõske Tugev Rikkumatu'), kes kuuletub Ahura seadustele. Anahita kultus kasvas Artaxerxes II ajal (4. sajand eKr), mil tema auks püstitati kujusid ja templeid üle kogu Pärsia impeeriumi. Nii levis Anahita kummardamine mitmete impeeriumi rahvaste seas ning jäi Väike-Aasias püsima kauaks pärast Pärsia langust. Kreeklased samastasid Anahitat Aphrodite, Athena ja Artemisega. Hiljemalt hellenismi ajal seostus Anahita kultus tihedalt mithraismiga.

Anahita elab ka tänapäevases zoroastrismis, talle pühendatud riitused kannavad iidset austust veejumalanna suhtes, kes andis maapealse elu jaoks olulised elemendid.

Allikad: Wikipedia; worldhistory.org/Anahita/

September, 2022

Vaata lisaks:

Ambar-Ona (usbeki naisjumalus; Kesk-Aasia)
Tištria / Roozahang / Tir (zoroastrismis vihmasadude ja viljakuse jumalus)
Anahit (armeenia viljakuse ja tervendamise, tarkuse ja vee jumalanna)
Apam Napat (Indo-Iraani vee- ja tulejumalus)
Saraswati (emajumalanna hinduismis, džainismis ja budismis)
Apas ehk Ābān (vete jumalikkus zoroastrismis)
Ahurani (veejumalikkus zoroastrismis)