Apas ehk Ābān (vete jumalikkus zoroastrismis)

Apas ehk Ābān, 'veed' iraani mütoloogias, vete algolemus, vesi oma lugematutes seisundites.

Apas (ainsuses āpō) on mõiste avestakeelne vorm zoroastrismis, Ābān (ainuses āb) aga sama mõiste keskpärsia keeles, viimasest omakorda on tulenenud Āvā gudžatari keeles (keel Indias), mida kasutatakse sellisena ainult religioosses tähenduses.

Avesta āpas vastab täpselt veedade sanskritikeelsele sõnale āpas ja mõlemad pärinevad proto-indoiraani sõnastüvest ap- ('vesi'). Nii Avestas kui ka sanskritikeelsetes veedades esindavad veed – kas lainetena, tilkadena, ühiselt ojadena, basseinidena, jõgede või kaevudena vetejumalust/jumalikkust nimega Apas. Jumaluse identifitseerimine vee kui elemendiga on mõlemas kultuuris täielik: RigVedas on jumalikkust kasulik juua, Avestas on jumalikkuses hea supelda.

India usulistes tekstides peetakse vett ürgelemendiks ja ka zoroastrismi kosmogoonias on veed taeva järel teine looming. Peale Apase enda on vetega samastatud vähemalt seitset zoroastrismi jumalust: kõik kolm Ahurat (Mazda, Mithra, Apam Napat), kaks Amesha Spentat (Haurvatat, Armaiti) ja kaks väiksemat Yazatat (Aredvi Sura Anahita ja Ahurani).

Zoroastrismi kosmogoonias on aban "vete suure kogunemispaiga" (avesta keeles Vourukasha, keskpärsia keeles Varkash) olemus, millele lõpuks toetus maailm. Selle taevase mere lõi loojajumal Ahura Mazda; merd toitis võimas jõgi (proto-indoiraani keeles harahvati, avesta keeles Aredvi Sura, keskpärsia keeles Ardvisur). Kaks jõge, üks idas ja teine läänes, voolasid sellest välja ja ümbritsesid maad – need veed saatis Ahura Mazda, et maailma puhastada, enne kui nad voolavad tagasi Vourukashasse. Seda nähtust tõlgendati hiljem kui loodeid, tõusu ja mõõna.

Zoroastrismi kalendris on kuu kümnes päev pühendatud vete jumalikkusele, kelle kaitse all see päev siis ka on. Lisaks on Aban ka Zoroastrismi kalendris aasta kaheksanda kuu nimi, aga nii on see ka 1925. aastast Iraani kalendris, mis järgib zoroastrislikku kuude nimetamist.

Zoroastrismi järgijates on ka tänapäeval sügavalt juurdunud austus vee vastu ja kogukondades annetatakse regulaarselt majapidamiskaevu või lähedal asuvasse ojasse.

Allikas: Wikipedia

Oktoober, 2022

Vaata lisaks:

Apam Napat (Indo-Iraani vee- ja tulejumalus)
Tištria / Roozahang / Tir (zoroastrismis vihmasadude ja viljakuse jumalus)
Haurvatat / Aurvat (iraani mütoloogia; zoroastrism)
Ahurani (veejumalikkus zoroastrismis)