Ahurani (veejumalikkus zoroastrismis)

Ahurani, veejumalikkus zoroastrismis, loojajumala Ahura Mazda naine või kaaslane, ainujumala emanatsioon. Tuntud vaid pühakirjade (avestade) põhjal, kus 'ahurani' esineb nii ainsuses kui ka mitmuses ning võib kontekstist sõltuvalt tähistada konkreetset jumalikkust nimega Ahurani või jumalikkuste klassi, ahuranisid.

Ahurani näib esindavat vett kõigis selle variatsioonides: jõed, kaevud, järved, mered, lumi ja vihm. Sellisena näib ta üksikjumalana olevat sünonüümiks apastele, indoiraani vetejumaluste rühmale.

Ahuranid valgustavad mõtteid, kõnet ja tegusid. See on kooskõlas indoiraani traditsiooniga samastada vett tarkusega (avesta keeles: mazda). Ahuranisid on kirjeldatud kui viljakuse ja rahu toojaid.

Ahurani(d) on vähetuntud ja -kirjeldatud, mlle põhjuseks võib olla asjaolu, et hilisemas zoroastrismis domineerib vetejumalikkusena Anahita.

Avesta ahuranide ja Rigveda varunanide vahel näib olevat ajaloolisi paralleele, mis on üheks lähtepunktiks teooriale, mille kohaselt zoroastrismi Ahura Mazda ja hinduismi Varuna põlvnevad ühisest eelkäijast.

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Tištria / Roozahang / Tir (zoroastrismis vihmasadude ja viljakuse jumalus)
Haurvatat / Aurvat (iraani mütoloogia; zoroastrism)
Apam Napat (Indo-Iraani vee- ja tulejumalus)
Apas ehk Ābān (vete jumalikkus zoroastrismis)
Anahita / Nahid / Anaitis (iidne Pärsia jumalanna; ka veejumalanna)
Varuna (hinduismi merejumal)