Saraswati (emajumalanna hinduismis, džainismis ja budismis)

Saraswati ('veterikas'), emajumalanna hinduismis, džainismis ja budismis, algselt ka jõejumalanna, Saraswati jõe kehastus (ka vastupidi – jõgi oli jumalanna kehastus), kes esindas viljakust ja puhtust. Saraswati jõe kunagine asukoht pole selge ja jõgi võib olla kadunud, kuid veedade ajastul oli sellel jõel varaste indialaste jaoks samasugune püha ja puhastav tähendus, nagu tänapäeval on Gangesel. Veedades, alates Rigvedast, kõneldakse Saraswatist palju kordi, ta on loojajumal Brahma kaaslane, kes sündis Brahma enda meelest ja kelle maapealseks kujuks on jõgi. Rigveda palves kirjeldatakse teda kui „emadest, jõgedest ja jumalannadest parimat“. Saraswati on ainus jumalanna, keda austavad ja tunnustavad kõik kolm hinduismi peajumalat (Brahma, Višnu, Šiva).

Saraswati on väga laialdaselt tuntud jumalanna ka tänapäeval, kuid aegade jooksul on tema olemine jõe- ja veejumalannaks jäänud tahaplaanile – nüüd on ta teadmiste, muusika, kunsti, kõne, tarkuse ja õppimise jumalanna. Teda peetakse ka sanskriti ja devanaagari tähestiku loojaks. Saraswatil on rohkelt erinevaid avatare ja vorme (nt Mahakali, Parvati, Lakshmi, Vidhya, Gayatri, Savitri jm). Džainismis on ta tuntud kui Strutadevata, Sarada ja Vagisvari. Teda austatakse ja teenitakse ka Indoneesias, Hiinas (Biancaitinani nime all), Jaapanis (Benzaiteni nime all), Kambodžas, Tais, Myanmaris ja Tiibetis.

Enamasti kujutatakse teda neljakäelisena, istumas valgel lootosõiel või valgel luigel. Ta hoiab kätes raamatut, palvehelmeid, kaussi püha veega ning vina (veena) nimelist keelpilli.

Allikas: Wikipedia

Oktoober, 2022

Vaata lisaks:

Benzaiten / Benten / Benzaitennyo (Jaapani budistlik jumalanna)
Manimekhala (jumalanna hinduistlikus-budistlikus mütoloogias)
Pushkaram (jõefestival Indias)
Narmada (jumalanna hinduismis, jõgi)
Tapati (jumalanna hinduismis, Tapti jõe kehastus)
Yamuna (jõejumalanna hinduismis)
Ganga (jumalanna hinduismis, Gangese kehastus)
Anahita / Nahid / Anaitis (iidne Pärsia jumalanna; ka veejumalanna)