Yamuna (jõejumalanna hinduismis)

Yamuna, jõejumalanna hinduismis, Yamuna jõe kehastus. Yamuna jõgi on Gangese lisajõgi pikkusega 1376 km: seda peetakse taevajõeks ja see on Rigveda järgi üks seitsmest pühast jõest. Jumalanna Yamuna on hinduismis inimkujul päikesejumala Surya tütar ja surmajumala Yama õde, mistõttu teda tuntakse ka Yami nime all, keda on kujutatud tumeda jumega naisena, kes istub kilpkonna või kala seljas ja hoiab anumat. Legendide põhjal puhastavad Yamuna veed meele patustja inimese surmapiinadest. Yamunat ja Gangat/Gangest kujutati templite ja pühapaikade sissepääsudel, ustest läbi minevaid inimesi puhastasid need jõed sümboolselt.

Yamunal kui jõel ja jumalannal on tihe seos Krishnaga. Üks lugusid räägib veenaaga Kaliya alistamisest Krishna poolt – koletis oli asunud elama Yamunasse ja terroriseeris Braja elanikke. Krishna seoste tõttu jõe ja Braja piirkonnaga on Yamuna jõgi Krishnale pühendunute palverännakute keskus.

Erinevad puraanad (hinduismi pühad raamatud) räägivad Yamunas suplemise ülevusest. Padma Purana jutustab loo kahest vennast, kes ei talitsenud oma ihasid loobusid vooruslikest eluviisidest. Nad langesid, vaesusesse ja hakasid röövima, kuni metsalised nad metsas tapsid. Mõlemad jõudsid surmajumala Yama kohtu ette. Vanem vend mõisteti Narakasse (põrgu), noorem aga Svargasse (taevas). Hämmastunult küsis noorem vend selle põhjust, kuivõrd mõlemad olid elanud sarnast elu. Yama selgitas, et noorem vend oli elanud ka Yamuna kallastel asuvas ashramis (klooster, kool) ja supelnud kaks kuud pühas jões. Esimene kuu vabastas ta pattudest ja teine andis talle koha taevas.

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Pushkaram (jõefestival Indias)
Narmada (jumalanna hinduismis, jõgi)
Saraswati (emajumalanna hinduismis, džainismis ja budismis)
Tapati (jumalanna hinduismis, Tapti jõe kehastus)
Kaliya (veenaaga hinduismis)
Ganga (jumalanna hinduismis, Gangese kehastus)