Pushkaram (jõefestival Indias)

Pushkaram, jõefestival Indias, mida peetakse India 12 suurema püha jõe kaldal asuvates pühapaikades; pushkaram toimub igal aastal erineva jõe ääres ja kordub sama jõe ääres 12 aasta tagant. Iga jõgi on seostatud kindla sodiaagimärgiga ja pushkarami peetakse vastavalt selle, millises tähemärgis paikneb Jupiter. Pushkarami traditsiooni ei mainita hinduismi varajastes tekstides, see on osa keskaegsest astroloogilisest pärimusest. Astroloogiakäsitlustes nagu Jataka Parijata (1426) anti ühele braahmanile Šiva õnnistus elada vees ja puhastada pühasid jõgesid. Seda braahmanit hakati kutsuma Pushkaraks ('see, kes toidab') ja ta otustas Bṛhaspati (Jupiteri) palvel siseneda jõgedesse vastavalt sellele, kuidas Jupiter rändab ühest sodiaagimärgist teise.

Teoreetiliselt kestab festival seni, kuni Jupiter on vastavas sodiaagimärgis (üldjuhul ühe aasta), kuid tegelikkuses kogunevad suured rahvahulgad ainult esimese 12 päeva jooksul. Kõige olulisemaks peetaksegi esimest 12 päeva (Adi Pushkaram), mil Jupiter sodiaagimärki siseneb, ja viimast 12 päeva (Anthya Pushkaram), mil ta sodiaagimärgist väljub. Esimesed kaksteist päeva on tuntud kui Adi Pushkaram ja viimased kaksteist päeva Anthya Pushkaram.

Pushkarami pidustused hõlmavad esivanemate austamist, vaimseid kõnesid, pühendunud muusikat ja kultuuriprogramme. Usutakse, et suplus pühas jões kustutab kõik patud.

12 püha jõge ja neile vastavad tähtkujud: Ganges (Jäär), Narmada (Sõnn), Saraswati (kaksikud), Yamuna (Vähk), Godavari (Lõvi), Krishna (Neitsi), Kaveri (Kaalud), Bhima (Skorpion), Tapti (Ambur), Tungabhadra (Kaljukits), Sindhu ehk Indus (Veevalaja) ja Pranhita (Kalad).

Pilt: Pushkaram Godavari 2015

Allikas: Wikipedia

Oktoober, 2022

Vaata lisaks:

Narmada (jumalanna hinduismis, jõgi)
Saraswati (emajumalanna hinduismis, džainismis ja budismis)
Yamuna (jõejumalanna hinduismis)
Ganga (jumalanna hinduismis, Gangese kehastus)
Tapati (jumalanna hinduismis, Tapti jõe kehastus)