Ganga (jumalanna hinduismis, Gangese kehastus)

Ganga, jumalanna hinduismis, Gangese kehastus, puhastumise ja andestuse jumalanna. Gangat tuntakse paljude nimede all ja teda kujutatakse sageli kauni ja õiglase naisena, kes ratsutab jumaliku olendi Makaraga, kellel on krokodilli pea ja delfiini keha. Ganga on kahe- või neljakäeline: paremas käes hoiab ta veekannu, vasemas lootost või flööti. Varasemad Ganga mainimised pärinevad Rigvedast, kus teda nimetatakse "jõgede pühakuks". Enamus lugusid pärineb vedajärgsetest tekstidest. Ganga olevat tekkinud ühest Višnu varbast ja varem elanud taevas, ent kui maa surnute tuhka täis sai, palus tark Bhagiratha, et jumalad laseksid Gangese puhastavatel vetel alla maa peale voolata. Jumalad olid nõus, kuid nii suure jõe allatulemine oleks võinud põhjustada hävitava üleujutuse ja seepärast lasi jumal Šiva, kes istus Kailasa mäel, voolata jõel kõigepealt oma pea peale. Tuhat aastat voolas Ganges Šiva juustes, kuni jagunes seitsmeks haruks ja jõudis maa peale.

Ganga on hinduismis ka Ganga Mata ('Gangese ema'), kes võtab kõik vastu ja annab kõik andeks. Erinevalt teistest jumalannadest ei ole tal hävitav ega hirmuäratav, kuigi ta võib olla ka purustav nagu jõgi. Ta on emaks ka teistele jumalatele. Tema jumalikkus on vahetu ja igavene, kuid ainult seni, kuni jõgi püsib.

Hinduismis peetakse Gangat ka inimkonna emaks. Palverändurid puistavad oma sugulaste tuha Gangese jõkke, mis nende arvates lähendab nende hingi mokšale ehk elu ja surma ringist vabanemisele. Ganga auks peetakse Gangese kallastel erinevates pühades kohtades festivale nagu Ganga Dussehra ja Ganga Jayanti.

Gangat austatakse ka väljaspool Indiat. Nepalis kummardatakse teda koos teise jõejumalanna Yamunaga, Balil koos jumalanna Danuga; Mauritiuse hindud peavad Ganga Talaod samaväärseks Gangaga, Tais austatakse teda Loy Krathongi festivali ajal koos Gautama Buddhaga ja ka Sri Lankal on Ganga sünkretiseerunud budismiga.

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Wangpulen / Wangbren (vetejumal meitei mütoloogias; India)
Pushkaram (jõefestival Indias)
Narmada (jumalanna hinduismis, jõgi)
Saraswati (emajumalanna hinduismis, džainismis ja budismis)
Tapati (jumalanna hinduismis, Tapti jõe kehastus)
Yamuna (jõejumalanna hinduismis)
Makara (hindu merekoletis)
Antiikjumalad