Mazu ehk Matsu (Hiina merejumalanna)

Mazu ehk Matsu, Hiina merejumalanna, tuntud ka nimedega nagu Mazupo, A-Ma, Linghui Furen, Linghui Fei, Tianfei, Tianhou, Tianshang Shengmu, Tongxian Lingnü, Shennu jm. Mazu jumalik staatus põhineb Lin Mo ehk Lin Moniangi nimelise naise lool. Lin Mo elas aastatel 960–987 väikeses kalurikülas Meizhou saarel Fujiani Putiani maakonnas või siis selle saare lähedal mandril. Tal oli ennustaja- ja ravijavõimeid ning pärast surma püstitati talle saarel tempel. Lin Mo eluga seotud esimesed legendid kujunesid välja 12. sajandiks.

Oma eesnime Mo (Vaikne) sai tüdruk sellepärast, et ei nutnud sünnituse ajal ega ka esimesel elukuul; ta jäi vaikseks ja mõtlikuks lapseks. Mo oli perekonnas kuues või seitsmes tütar; isa mäletatakse tavaliselt kui kohalikku kalurit. Perekond oli abivalmis ja oma külas populaarne.

Hilisemad legendid sulandasid Mazut budismiga ja väitsid näiteks, et tema vanemad palusid bodhisattva Guanyinilt poega, kuid said veel ühe tütre, kes ei sündinud tavapärasel viisil, vaid lõhnava punase valgussähvatuse näol. Väidetavalt oli Guanyin Mazule eriti pühendunud või lausa kehastunud Mazuks, Mazu omalt poolt aga vaimustatud Guanyini kujust templis, mida ta lapsepõlves külastas, ja pärast seda saigi temast tulihingeline budist. Legendides räägitakse ka, et ta on õppinud usulist kirjandust, valdades Konfutsiust ja peamisi budistlikke suutraid ning oli 13. eluaastaks omandanud võime näha tulevikku ja külastada ilma reisimata erinevaid kohti. Väidetavalt seisis ta kaldal punastes riietes, et kalapaadid koju juhatada, hoolimata karmist ilmast. Ta kohtus 16-aastasena taoistliku surematuga ja sai temalt amuleti või kaks pronkstahvlit, mida ta tõlkis või kasutas deemonite väljaajamiseks, haigete tervendamiseks ja katastroofide ärahoidmiseks.

Mazu tuntuim legend puudutab pereliikmete päästmist, kui nad taifuuniga avamerele jäid, kui tüdruk oli 16-aastane. Ühes versioonis langes neiu kangastelgedel kududes transi ning tema vaimne jõud hakkas mehi uppumast päästma, kuid ema äratas ta üles, mistõttu ta vend uppus merre. Teises variandis vennad päästeti, aga kaotati isa, kolmandas variandi naasid kõik mehed elusana.

Varasemate lugude põhjal suri Mazu vallalisena 27 või 28 aastasena. Väidetavalt toimus see meditatsiooni käigus, kuigi mõnes versioonis ta ei surnud, vaid ronis mäele ja tõusis taevasse.

Mazust sai kalurite ja meremeeste kaitsejumalanna ning tema austamine levis kogu Hiinas, hiina kogukondades kogu Kagu-Aasias ja ka Ameerikas. Teda peetakse nüüd võimsaks ja heatahtlikuks jumalannaks. Eriti levinud on Mazu austamine on Taiwanil.

Hilises keiserlikus Hiinas oli laevadel sageli Mazu kujusid, et tagada ohutu meresõit. Veel 19. sajandil tunnustas Qingi valitsus ametlikult Mazu jumalikku sekkumist Hiina-Prantsuse sõja ajal 1884. a hiinlaste võiduga lõppenud lahingusse. Kui USA väed Teise maailmasõja ajal Taiwani pommitasid, öeldi, et Mazu peatas pomme ja kaitses inimesi.

Tänapäeval praktiseeritakse masuismi umbes 1500 templis 26 riigis üle maailma. Neist templitest on peaaegu 1000 Taiwanil. Need templid on enamjaolt taoistlikud, osa neist ona ka budistlikud

Maailma kõrgeim jumalannakuju on 42,3 meetrine Tianjini Mazu, mis püstitati 2012. aastal.

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Yan Gong (hiina vetevaldja, meremeeste kaitsja)
Shuixian Zunwang / Viis Veejumalat (taoistlikud surematud hiina usundis)
Yuqiang / Yujiang (hiina mere- ja tuultejumal)
Tam Kung / Tan Gong / Tam Taisin (merejumal Hiinas)
Longmu / Lung Mo ( jumalanna Hiina mütoloogias, draakonite ema)
Hebo / He Bo / Bingyi (jõejumal Hiinas)
Shunfeng'er (Hiina mere- ja uksejumal)
Qianliyan (Hiina mere- ja uksejumal)
Draakonikuningas / draakonijumal (Hiina vee- ja ilmajumal)
Gonggong (veejumal Hiina mütoloogias)