Qianliyan (Hiina mere- ja uksejumal)

Qianliyan, Hiina mere- ja uksejumal. Tavaliselt esineb koos Shunfeng'eriga merejumalanna Mazu templite valvurina. Nimi Qianliyan on tõlgendatav kui 'kõikenägev' või 'kaugelenägev'. Qianliyani teravat nägemist kasutatakse meremeeste kaitsmiseks öösel ning udu või halva ilmaga. Ta olevat võimeline nägema kõike maailmas.

Qianliyani kujutatakse enamasti deemonina, keda merejumalanna Mazu võidab ja taltsutab. Ühes versioonis ilmusid Qianliyan ja Shunfeng'er tormi ajal Meizhou saare lähedale, kus said lüüa Mazu käest, kui jumalanna oma maagilise siidsalliga puhus neile liivapilvi silma ja kõrva. Pärast seda kui Mazu nad lahkelt terveks ravis, lubasid nad Mazule ustavad olla. Teises versioonis olid Qianliyan ja Shunfeng'er Songi kindralid, kes võistlesid Virsikuõie mäel, kuid said mõlemad Mazu kung fu käest lüüa. Kolmandas versioonis olid nad kaks vennad Gao Ming ja Gao Jue, halastamatud kindralid, kes nad langesid lahingus ja kummitasid hiljem deemonitena: nad kutsusid Mazu võitlusse ning kavatsesid mõlemad Mazu kui kaotajaga abielluda, kuid said Mazult tema võlujõu tõttu lüüa ja neist said Mazu teenrid. Veel ühes versioonis olid vennad bandiidid, enne kui nad mägesid kummitama hakkasid. Versioone on veelgi.

Qianliyan esineb enamasti uksejumalana Mazu templites või valvurina Mazu kõrval tema altaritel

Qianliyani kujutatakse tavaliselt rohelise nahaga deemonina, kes kaitseb oma silmi päikesevalguse eest. Mõnikord on tal kolm pead ja kuus kätt. Vahel on ta ka punane deemon, siis on tal tavaliselt ka kaks sarve ja kollased silmad.

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Shunfeng'er (Hiina mere- ja uksejumal)
Mazu ehk Matsu (Hiina merejumalanna)