Draakonikuningas / draakonijumal (Hiina vee- ja ilmajumal)

Draakonikuningas ehk draakonijumal, Hiina vee- ja ilmajumal. Hiina kultuuris iidse lóngi (Hiina draakoni) kontseptsiooni kehastus. Tal võib olla mitmesuguseid vorme, millest olulisemad on kosmoloogiline Sihai Longwang (nelja mere draakonkuningas), kes koos kollase draakoniga esindavad kõrgeima jumaluse viite vormi (Wǔfāng Shàngdì) või nende zoomorfset ilmingut. Draakonikuningas on kõigi draakonite kuningas ja ta kontrollib ka kõiki meres olevaid olendeid. Draakonikuningas saab oma käsud ühe esimese jumalatest keiser Jade ehk Yudi käest. Ta pole üksnes veejumalus, vaid sageli ka territoriaalne kaitsejumal.

Muistsed hiinlased kummardasid draakonijumalaid, sest Hiina draakon on kujuteldav roomaja, kes esindab esivanemate evolutsiooni ja qi energiat. 1987. a leiti draakonikuju, mis pärineb viiendast aastatuhandest eKr.

Kollasel Draakonil (Huánglóng) pole kindlat veekogu, mille patroon ta oleks. Universumi keskpunktiks oleva legendaarse Kollase keisri zoomorfse kehastusena (Kollane keiser muutus elu lõpul Kollaseks draakoniks ja tõusis sellena taevasse) esindab ta paljude asjade allikat: maaelementi, Hiina kvintessentsi ja ka aastaegade vaheldumist. Hiinlased peavad teda oma esivanemaks ja nimetavad end draakoni lasteks.

Neli draakonkuningat (Sìhǎi Lóngwáng) on seotud kindlate värvide ja veekogudega. Igaühel neist on ka eesnimi ja nad jagavad perekonnanime Ao (uhket).

Taevasinine draakon (Qīnglóng) ehk roheline draakon (Cānglóng) on idapoolne draakonikuningas ja kevade olemus. Tema isikunimi on Ao Guang ja ta on Ida-Hiina mere patroon .

Punane draakon (Chìlóng, Zhūlóng) on lõunaosa draakonijumal ja suve olemus. Ta on Lõuna-Hiina mere patroon ja tema isikunimi on Ao Qin.

Must draakon (Hēilóng) ehk saladuslik draakon (Xuánlóng) on põhja draakonjumal ja talve olemus. Tema isikunimed on Ao Shun või Ao Ming ja tema veekogu on Baikali järv .

Valge draakon (Báilóng) on lääne draakonijumal ja sügise olemus. Tema isikunimed on Ao Run, Ao Jun või Ao Ji. Ta on Qinghai järve patroon .

Draakonjumalat austatakse kogu Hiinas ohverduste ja rongkäikudega viiendal ja kuuendal kuul ning eriti tema sünnipäeval, kuuenda kuu kolmeteistkümnendal päeval. Samuti austatakse teda traditsioonilise draakonipaatide võidusõiduga.

Draakonikuningas (Longwang) on soomuselise kehaga, nelja küünistega jalaga; tema peas on sarved, kolju keskosa moodustab mäekujulise kühmu; tal on võime nii taevasse tõusta kui ka vette sukelduda, oma keha kasvatada ja kahandada. Neil on ka võime võtta inimese kuju.

Draakonikuningas on tohutu: ühe li (umbes 500 meetrit) pikkune, kuid enamasti on draakonikuningad esindatud inimkujul: erinevates legendides tegutsevad nad reeglina inimkujulistena ja alles siis, kui nad tapetakse või neid lahingus lüüakse, omandavad nad uuesti oma koletu välimuse. Teatrietendustes on draakonikuningas paks, pika habemega, tugevate vuntside ja tohutute kulmudega, nägu kaetud erinevate värvidega.

Suurte draakonikuningate roll Hiina rahvausundis on tegelikult vähene. Hoopis olulisemateks peetakse kohalikke draakoneid, kellest oleneb konkreetse paiga ilmastik.

Allikas: Wikipedia; chine.in/guide/longwang-les-rois-dragons

September, 2022

Vaata lisaks:

Chiwen (hiina draakonikuninga poeg)
Gongfu (hiina draakonikuninga poeg)
Nagaraja / Nagaradža (naagakuningas hinduismis ja budismis)
Sagara / Sāgara (draakonkuningas mahajaana budismis)
Lac Long Quan (Vietnami draakonkuningas, koletiskala Ngu Tinhi võitja)
Hebo / He Bo / Bingyi (jõejumal Hiinas)
Mazu ehk Matsu (Hiina merejumalanna)
Naaga / nāga / nāg (müütiline olend hinduismis ja budismis)
Yinglong (Hiina draakon)
Shenlong (Hiina draakon)
Jiaolong (Hiina veedraakon)
Hujiao (tiigerdraakon Hiina bestiaariumides)
Hiina draakon / loong / long / lung