Hebo / He Bo / Bingyi (jõejumal Hiinas)

Hebo (hiina 'jõeisand') ehk He Bo ehk Bingyi, jõejumal Hiinas. Algselt Kollase jõe jumal ja kehastus, hilisemalt jõejumalus laiemas tähenduses. Hebol on olnud oluline roll ka Hiina (eriti Põhja-Hiina) religioossetes jumalateenistustes ning üldisem tähendus Hiina kultuuris, sh kirjanduses ja luules.

Kollase jõe kehastusena on Hebot peetud heatahtlikuks, ent ka ahneks, ettearvamatuks ja ohtlikult hävitavaks. Varased illustratsioonid kujutasid Hebot sõitmas igas suunas vankril, keda kaks draakonit läbi pilvede vedasid. Teda on kirjeldatud ka inimese näo ja kala kehaga olendina. Samuti võis ta muuta ennast draakoniks, nagu näiteks niisuguses loos:

Hebo muutis end valgeks draakoniks ja rändas jõe ääres, kui ambur Yi teda nägi ja lasi tema pihta noole, mis tabas draakoni vasakut silma. Jõeisand pöördus kõrgeima jumala Di poole ja palus, et too kättemaksuks tapaks Yi. Kõrgeim Jumal küsis, et miks tabas nool Hibod ning jõeisand selgitas, et rändas valge draakona ringi. Nüüd ütles Kõrgeim Jumal: "Kui oleksite pühendunud ainult oma jumalakohustuste täitmisele, kuidas oleks Yi siis üle astunud? Nüüd sai teist metsaline ja on loomulik, et keegi laseb teie pihta noole. Yi käitus õigesti, kuritegu ei ole". Müüdi variatsioonis lasti jõeisandat noolega selle pärast, et ta oli uputanud inimesi.

Hebole on ohvriannina uputatud nii loomi kui ka inimesi, sealhulgas noori naisi, kes pidid saama jõejumala naisteks.

Ühe müüdi põhjal sai Kollase jõe jumalaks surelik nimega Bingyi selle eest, et ta üleujutuse lõpetamise nimel sidus oma jalgade külge kivid ja uputas ennast, et tuua jõele inimohver.

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Xiao Gong (veevaldja hiina hilises mütoloogias)
Ha Ba (jõejumal Vietnami rahvausundis)
Habaek (Korea jõejumal)
Feng Yi / Bing Yi (hiina veejumalus)
Luo Shen (Hiina jõejumalanna)
Ha Ba (jõejumal Vietnami rahvausundis)
Heng Gong Yu (inimkala Hiina mütoloogias)
Draakonikuningas / draakonijumal (Hiina vee- ja ilmajumal)
Mazu ehk Matsu (Hiina merejumalanna)