Hiina draakon / loong / long / lung

Hiina draakon ehk loong, long või lung, olend Hiina mütoloogias, folklooris ja kultuuris laiemalt. Hiina draakonitel on palju loomasarnaseid vorme nagu kilpkonnad või kalad, kuid enamasti kujutatakse neid nelja jalaga madudena. Nad sümboliseerivad võimsaid ja soodsaid jõude, eriti kontrolli vee, sademete, taifuunide ja üleujutuste üle. Hiina kultuuris võrreldakse silmapaistvaid inimesi draakoniga, saavutusteta inimesi aga teiste olenditega, näiteks ussidega.

Hiina draakonidel on peegeldusi ka teiste Aasia riikide kultuur, näiteks Koreas, Vietnamis ja Jaapanis.

Hiina draakoni kirjeldamisel kõneldakse "kolmest liigesest" ja "üheksast sarnasuestt". Kolm liigest on kehajaotused peast õlani, õlast rinnani ja rinnast sabani. Üheksa sarnasust on järgmised: sarved meenutavad hirvesarvi, pea kaameli pead, silmad on deemonisilmad, kael on maokael, kõht on nagu merekarbil, soomused nagu karpkalal, küünised nagu kotkal, käpad nagu tiigril, kõrvad nagu lehmal. Paljudel Hiina draakonite piltidel on lõua all või küünistes leekiv pärl, seostatakse vaimse energia, tarkuse, õitsengu, jõu, surematuse, äikese või kuuga. Hiina draakoneid on vahel kujutatud nahkhiirelike tiibadega, mis kasvavad välja esijäsemetest, kuid enamikul neist pole tiibu, kuna nende lennuvõime on müstiline ja seda ei sõltu tiibade olemasolust.

Hiina draakonil palju üleloomulikke võimeid: ta suudab kahaneda siidiussiks või saada sama suureks kui universum; ta võib lennata pilvede vahel või peituda vees; võib moodustada pilvi, võib sulanduda ümbritsevasse või pimeduses särada.

Hiina draakoneid peetakse koskede, jõgede ja ka merede valitsejateks. Nende hulka kuuluvad neli peamist draakonikuningat, kess esindavad nelja merd: Idameri (vastab Ida-Hiina merele), Lõunameri (vastab Lõuna-Hiina merele), Läänemeri (peetud vahel Qinghai järveks) ja Põhjameri (peetud vahel Baikali järveks). Paljudes Hiina külades ja eriti nendes, mis asusid jõe või mere lähedal, olid templid pühendatud kohalikule "draakonikuningale". Põua või üleujutuse ajal oli tavaks, et kohalikud aadlikud ja ametnikud juhtisid kogukonna tegevust draakonile ohverdamisel ja muude riituste läbiviimisel, et draakon kas saadaks vihma või siis vihmasaju peataks.

Allikas: Vikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Shen / chen (Hiinas ja Jaapanis veedraakon või merikarp)
Chiwen (hiina draakonikuninga poeg)
Gongfu (hiina draakonikuninga poeg)
Slaavi draakonid
Longmu / Lung Mo ( jumalanna Hiina mütoloogias, draakonite ema)
Tatsu / ryū / ryō / wani (Jaapani draakonid)
Longmen / Draakonivärav (müütiline paik Hiinas)
Naaga / nāga / nāg (müütiline olend hinduismis ja budismis)
Draakonikuningas / draakonijumal (Hiina vee- ja ilmajumal)
Yinglong (Hiina draakon)
Shenlong (Hiina draakon)
Jiaolong (Hiina veedraakon)
Hujiao (tiigerdraakon Hiina bestiaariumides)
Xiangliu / Xiangyao (madukoletis Hiina mütoloogias)
Gonggong (veejumal Hiina mütoloogias)