Gonggong (veejumal Hiina mütoloogias)

Gonggong, veejumal Hiina mütoloogias, hävitav olend, keda süüdistatakse mitmesugustes kosmilistes katastroofides. Kujutatakse vasest inimpea, raudse otsaesise, punaste juuste ja mao kehaga olendina. Erinevates lugudes Gonggong enamasti tapetakse või saadetakse pagulusse, mis toimub tavaliselt pärast seda, kui ta on kaotanud võitluse mõne jumalusega, näiteks tulejumal Zhurongiga.

Gonggong on tuntud hilisest sõdivate riikide perioodist (enne 221 eKr). Gonggong tundis häbi, et kaotas võitluse Hiina tulejumala Zhurongiga, kui nõudis endale taeva trooni. Vihahoos purustas Gonggong oma peaga Buzhou mäe, mis oli üks kaheksast taevast püsti hoidvast sambast, mistõttu taevas vajus kaldu loodesse ja maa nihkus kagusse. Asja parandamiseks lõikas jumalanna Nüwa hiidkilpkonnalt Ao ära jalad ja kasutas neid langenud samba asemel, kuid ta ei suutnud täielikult korrigeerida kallutatud taevast ja maad – seepärast voolavad Hiina jõed enamasti kagusse ja Päike, Kuu ning tähed liiguvad loodesse.

Gonggongi peeti vastutavaks suurte üleujutuste eest, mida ta korraldas sageli koos oma ministri Xiangliuga (ka Xiangyao), kellel oli üheksa pead ja mao keha.

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Yuqiang / Yujiang (hiina mere- ja tuultejumal)
Mazu ehk Matsu (Hiina merejumalanna)
Chaoskampf / Drachenkampf (võitlus draakonitega)
Hiina draakon / loong / long / lung
Xiangliu / Xiangyao (madukoletis Hiina mütoloogias)
Leviaatan
Antiikjumalad