Lac Long Quan (Vietnami draakonkuningas, koletiskala Ngu Tinhi võitja)

Lac Long Quan, Vietnami draakonkuningas, koletiskala Ngu Tinhi võitja. Lạc Long Quân, (Lạci draakonisand), isikunimega Sùng Lãm, poolmüütiline Vietnami asutaja, keda petakse Vietnami kultuuri isaks ja riigi esimeseks tõeliseks kuningaks. Ta oli Kinh Dương Vươngi ja tema naise Thần Long Nữ poeg – tema ema oli Dongtingi järve draakoni tütar. Draakonite järeltulijana paistis Lac Long silma suure jõu ja kõrge intelligentsuseega. Ta abiellus mägihaldja Âu Cơga, kes sünnitas kotikese, milles oli 100 muna – neist koorusid inimesed, kellest said esimesed vietnamlased. Kui paar läks lahku, siis viiskümmend last järgnes isale rannikutasandikele, viiskümmend läksid emaga mägismaale. Lạc Long Quân õpetas talle järgnenud lapsi kala püüdma, riisi kasvatama, riisi keetma ja ennast tätoveerima. Nii rajas ta Văn Langi kuningriigi. Tema oletatav valitsusaeg algas aastal 2839 eKr.

Üks legendaarsemaid Lạc Long Quâni tegusid on koletiskala Ngư Tinhi ('kalakoletis', 'kalavaim') tapmine. Nimelt oli Idameres juba sajandeid elanud hiiglaslik kala, kellel oli nii suur suu, et ta võis korraga alla neelata laeva, milles oli 10 kalurit. Kui ta ringi ujus, tõusid lained kõrgele ja uputasid palju laevu ning rohkelt inimesi langes koletise saagiks. Ngư Tinh elas suures koopas mere all, koopa kohal oli aga tohutu mägi, mis jagas mere selles piirkonnas kaheks ja tekitas merekitsuse, milles koletisel oli mugav jahti pidada.

Lạc Long Quân otsustas inimestele appi tulla. Ta ehitas tohutu suure laeva, valmistas inimkujulise metallitüki, ajas selle tulikuumaks ja purjetas seejärel Ngư Tinhi koopa juurde. Seal hoidis ta helekollaseks kuumutatud inimkujulist metallitükki üleval, et Ngư Tinhi ära petta. Ngư Tinh arvaski, et see on inimene, ta tuli pinnale ja avas suu – nüüd viskas Quân põletava metallkuju Ngư Tinhile kurku. Ngư Tinhi viskles valudes ja üritas Quâni laeva uputada. Võitlus kestis kolm ööd ja päeva, kuni lõpuks raius Quân oma mõõgaga koletise kolmeks tükiks. Neist tükkidest said meresaared.

Tänapäeval kannavad enamuses Vietnami linnades suuremad tänavad Lạc Long Quâni nime. Lac Long Quâni peamine tempel asub Sim Hillil Phu Thọ provintsis, tema järeltulijate Hùngi kuningate templikompleksi vahetus läheduses.

Allikas: Wikipedia

Oktoober, 2022

Vaata lisaks:

Sagara / Sāgara (draakonkuningas mahajaana budismis)
Thuong Luong (Vietnami draakon)
Doc Cuoc (jumal Vietnamis)
Ha Ba (jõejumal Vietnami rahvausundis)
Draakonkuningas Munmu (Korea valitseja VII sajandil)
Draakonikuningas / draakonijumal (Hiina vee- ja ilmajumal)