Doc Cuoc (jumal Vietnamis)

Doc Cuoc ('ühe jalaga'), jumal Vietnamis, kalameeste ja rannarahva kaitsja, keda kummardatakse paljudel saartel ja rannikualal, eriti Thanh Hoa provintsis. Kõige kuulsam Doc Cuoci tempel asub Sam Soni nimelises rannikulinnas. Doc Cuocilt palutakse, et kalalaevad seilaksid ohutult. Ka väljendab Doc Cuoci kummardamine tänu eneseohverduste eest, mis võimaldavad inimestele rahulikku elu – see põhimõte on Vietnamis sõnastatud ütlusena „joo vett, aga pea ka allikat meeles“.

Lugu: Ühel aastal viis suur üleujutus kõik merre ja tulvavesi viis sinna ka sünnitava naise, kuid ilmale tuli poisslaps, kes kasvas väga kiiresti erakordselt tugevaks ja suureks. Samal ajal võtsid meres võimust pika nina ja teravate hammastega punased deemonid, kes ründasid merel kalureid ja sõid neid elusalt. Kui kalurid merele minna enam ei julgenud, hiilisid deemonid mandrile, et seal inimesi toiduks püüda. Inimesed pidid kodudest lahkuma ja mujale minema.

Mõne aja pärast kuulsid võõrsil hulkuvad külamehed kodulinna mäelt noormehe hüüdeid, tulid koju tagasi, ehitasid kõik uuesti üles, parandasid aeda kariloomade harimiseks ja kasvatamiseks ning järgnesid hiiglasele ka kalale.

Punased deemonid teadsid, et nad ei saa jõuga selle noormehe vastu, sest ta oli mõned neist oma terava vasaraga juba surmanud. Ent siis, kui noormees läks koos kaaslastega kala püüdma, hiilisid deemonid randa, kus sõid naisi ja lapsi. Kui aga hiiglane jäi koos ellujäänutega koju, röövisid deemonid merel kalureid. Tahtes deemonitest lahti saada, raius hiiglane ennast vasaraga pooleks. Pool keha ja üks jalg seisid küla valvamiseks rannal, teine kehapool ja üks jalg järgnesid aga paatidele, et merel kalureid kaitsta. Pärast seda ei julgenud deemonid enam sellesse piirkonda kurja tegema tulla ja külaelu muutus rahulikuks nagu ennegi. Nefriitkeiser (kõikide jumalate valitseja Aasia traditsioonilistes usundites) imetles noormehe südant, kutsus noormehe taevasse jumalikustas nimega Thon Doc Cuoc ('ühejalgne jumal').

Allikas: Wikipedia

Detsember, 2022

Vaata lisaks:

Thuong Luong (Vietnami draakon)
Lac Long Quan (Vietnami draakonkuningas, koletiskala Ngu Tinhi võitja)
Ha Ba (jõejumal Vietnami rahvausundis)
Con Rit (merekoletis Vietnami vetes ja mütoloogias)
Ca Ong (vaalakultus Vietnamis)