Ca Ong (vaalakultus Vietnamis)

Ca Ong, vaalakultus Vietnamis. Kultuse tekkimise allikas on teadmata, see võib pärineda chami või khmeri rahvaste traditsioonidest või ka budistlikust legendist. Selle põhjal nägi Avalokitesvara Bodhisattva tormis hukule määratud kalurit, rebis oma kasuka tükkideks ja muutis tükid vaalaks, et vaal aitaks kalameest, kuid vaal ei suutnud tormiga võidelda: siis kogus Avalokiteshvara metsast elevandiluid ja nende abil sai vaal piisavalt tugevaks, et kalur tormi käest päästa. Pärast seda andsid vietnamlased vaalale nimeks Cá Voi (elevantkala) või Cá Ông (vanaisa kala).

Kogu Vietnami 3200-kilomeetri pikkusel rannajoonel kummardavad kalapüügikultuurid hiiglaslikke vaalu, keda nad peavad oma kaitseingliteks. See on ainulaadne religioosne tava, mid peetakse Vietnami oluliseks kultuuripärandiks. Kogu riigis on ehitatud vaaladele templeid.

Vietnami kalurid usuvad, et vaaladžinnid kaitsevad neid mereohtude eest. Räägitakse lugusid vaaldžinnist, kes hoiatab neid unenäos eelseisva katastroofi eest. Vahel otsivad vaalad orkaanide või mussoonide eest varju mõne laeva või praami all – inimesed usuvad siis, et vaalad aitavad neil hoida laeva õmber minemast.

Kui surnud vaal uhuti kaldale, oli külaelanikel kombeks nende matuseid pidada ja vaalad, nii suured kui ka väikesed maeti varem pühitsetud maapinda. Praegu maetakse reostuse vältimiseks enam kui 3 m pikkused vaalad ranna lähedale, inimasustusest eemale. Viie kuni kümne aasta pärast kaevatakse nende luud välja ja neid säilitatakse. Vaaladest saadud vaalaõli säilitatakse suurtes keraamilistes pottides ja seda kasutatakse igaaastaseks vaalaluude pesemiseks nende surma aastapäeval.

Vietnami ja Kagu-Aasia suurim vaalaluustik on 20 m pikkune ja kaalub 65 tonni. See paikneb rannikulinnas Phan Thietis asuvas Van Thuy Tu templis. Legendi järgi uhuti see siin randa 18. sajandil pärast templi valmimist. 2019. a kuulutati Van Thuy Tu templi kalatseremoonia riiklikult Vietnami vaimseks kultuuripärandiks.

Pilt: vaalaluustik Van Thuy Tu templis

Allikas: Wikipedia

Oktoober, 2022

Vaata lisaks:

Doc Cuoc (jumal Vietnamis)
Lac Long Quan (Vietnami draakonkuningas, koletiskala Ngu Tinhi võitja)
Con Rit (merekoletis Vietnami vetes ja mütoloogias)
Hebo / He Bo / Bingyi (jõejumal Hiinas)
Ha Ba (jõejumal Vietnami rahvausundis)
Kalamüüdid ja müütilised kalad