Con Rit (merekoletis Vietnami vetes ja mütoloogias)

Con Rit (vietnami keeles 'sajajalgne'), veekrüptiid Lõuna-Hiina meres, kohatud peamiselt Põhja-Vietnami ranniku lähedal Tonkingi lahes ja Ha Longi lahes. Viimase järgi on olendit nimetud ka Ha Longi lahe maoks. Siiski ei sarnane olend maoga, vaid hoopiski sadajalgsete või tuhatjalgsetega (lülijalgsed loomad). Tema keha koosneb luustunud segmentidest ja jalgade asemel on rohked uimelaadsed liigesed.

Teateid sellelaadsete olendite nägemisest on 19. sajandist ja 20. sajandi algusest võrdlemisi palju, kuid rohkem kui saja aasta jooksul pole enam neid saabunud.

1833. a olla leitud esimene korjus, 60 jalga pikk ja kolm jalga lai; segmendid olid 2 jalga pikkused – kui vastu neid pulgaga löödi, siis kõlas see nagu plekk. Segmendid olit seljalt tumepruunid, kõhupoolel helekollased.

1899. aastal nägid mootorlaeva Narcissus meremehed Alžeerias ranniku lähedal olendit, kelle pikkuseks hinnati ligikaudu 135 ja kellel oli tohutul hulgal uimi – ta liikus vees sama kiiresti kui laev.

1893–1915 täheldati olendit laevadelt vähemalt kaheksal korral. Laevadelt La Mutine, Héron, Vauban, Charles-Hardouin, Gueydon, Chateux-Renault, Hanoi ja La Décidée esitati ka vastavad aruanded.

Veel varasemast ajast on koletis tuntud kui olend Vietnami mütoloogias kui „paljujalgne meredraakon“: tal oli tavaks rünnata rünnata kaluripaate, need uputada ja kalurid ära süüa.

Vietnami ürgne esivanem ja kultuuriheeros Lạc Long Quân, kes oli ka ise draakonilaadne olend, püüdis merekoletise lõpuks kinni, tappis ja tükeldas. Erinevatest tükkidest said veidra kujuga kivid, mis on nüüd H Longi lahes Ca-Ba saarel, olendi peast sao aga Câu-Dâu mägi.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Lac Long Quan (Vietnami draakonkuningas, koletiskala Ngu Tinhi võitja)
Doc Cuoc (jumal Vietnamis)
Veekrüptiidid
Müütilised veeolendid
Merekoletised