Tam Kung / Tan Gong / Tam Taisin (merejumal Hiinas)

Tam Kung ehk Tan Gong ehk Tam Taisin, merejumal Hiinas, austatud peamiselt Hongkongis ja Macaus. Hiina rahvausundis meremeeste kaitsja Lõuna-Hiina vetes ja üks jumalatest, kes oskab ilma ennustada ja muuta.

Legendi põhjal elas Tam Kung Guangdongi provintsis ja oli sündinud Huizhous. Ta on üks paljudest merejumalatest Guangdongi provintsis. Kaheteistkümneaastaselt anti talle erilised võimed ravida haigusi ravinud ja ja vaigistada merel torme. Ta harjutas tehnikat igavese nooruse saamiseks ja suri umbes 75-aastaselt. Tema välimus meenutas siis veel lapse oma ja ka tema kui jumala kuju on seetõttu lapselik. Pärast tema surma kummardasid külaelanikud teda kui jumalat. Laiemalt hakati teda jumalana austama suhteliselt hiljuti, Qingi dünastia ajal 19. sajandil

Tam Kungile on püstitatud templeid Hongkongis, Macaus, Mailaisias ja üks tempel ka Kanadas, Victoria osariigis. Tam Kungi sünnipäeval (Hiina kalendri 4. kuu 8. päev) mängitakse Hongkongis nn "kung fu" etendust, toimub ka ka paraad ja draakonitants.

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Yan Gong (hiina vetevaldja, meremeeste kaitsja)
Shuixian Zunwang / Viis Veejumalat (taoistlikud surematud hiina usundis)
Mazu ehk Matsu (Hiina merejumalanna)