Taniwha (maoori merekoletis)

Taniwha, müütiline (vee)olend Polüneesia mütoloogias, enamasti meenutab draakonit või madu; elab koobastes, jõgedes, järvedes või ka ookeanis. Võib tappa ja süüa inimesi, röövida naisi. Võib olla ka hõimu kaitsja, püha olend, kes jälgib, et hõim peaks kinni tabudest. Taniwha välimus võib olla väga erinev ja väidetavalt suudab ta oma välimust muuta, esinedes ka sisalikuna (geko, tuatara), meres aga vaala, delfiini või haina, samuti võib ta olla nii mees- kui ka naissoost. Mõnes järves ilmutab taniwha nad ennast ujuva palgina, mis liigub vastuvoolu. Mõnikord võib ka inimene muutuda pärast surma tanihwaks.

Olenevalt ajast ja asjaoludest võivad taniwhad päästa laevadelt merre visatud või merre kukkunud inimesi, samas võivad nad inimesi vette vedada ja uputada.

Uus-Meremaa folkloori kohaselt tegid taniwhad sadamaid ja avasid merele viivaid kanaleid kõikidel saartel, sisemaal lõid aga uusi mägesid ja kanjoneid. Nad on põhjustanud ka maalihkeid ja looduskatastroofe. Maoori traditsioonis seostatakse enamikku taniwhasid inimestega, sest igal rahval on oma taniwha. Paljud kuulsad taniwhad saabusid Hawaikist, maooride mütoloogiliselt kodumaalt, nad reisisid wakadel (kanuudel) koos inimestega ja asusid koos laevameeskondade järeltulijatega elama Aotearoasse (uuele maale). Taniwha käitus oma rahva suhtes üldiselt heatahtlikult, hoiatades vahel inimesi tormide, rünnakute jms eest, kuid inimesed pidid kinni pidama tabusid, mis mõnikord hõlmasid toite jms. Iga paik, mida peeti mõne taniwha koduks, pälvis austust.

Uus-Meremaal on 20. ja ka 21. sajandil tekkinud konflikte, kui on kavandatud ehituste rajamist, mis kohalike hõimude väitel pärsivad nende taniwha heaolu.

Pilt: Taniwha Uus-Meremaa postmargil

Allikas: blackdrago.com/species/taniwha

September, 2022

 

Vaata lisaks:

Tangaroa / Takaroa / Tangaloa (merejumalus Polüneesias)
Tutaeporoporo (taniwha maoori mütoloogias)
Pekehaua (taniwha maoori mütoloogias)
Ngai-te-heke-o-te-Rangi (taniwhade rühm Uus-Meremaal)
Kataore (veeolend maoori mütoloogias; taniwha)
Kaiwhare (veeolend maoori mütoloogias; taniwha)
Araiteuru (veeolend maoori mütoloogias; taniwha)
Niwa / Niua / Hiwa (veeolend maoori mütoloogias; taniwha)
Ponaturid (olendid maoori mütoloogias)
Ikatere (maoori kalajumalus)
Kohara (Polüneesia mütoloogia, tuunide jumalanna)
Merekoletised
Müütilised veeolendid