Tangaroa / Takaroa / Tangaloa (merejumalus Polüneesias)

Tangaroa ehk Takaroa ehk Tangaloa, merejumalus Polüneesias. Erinevates piirkondades varieeruvad tema nimekujud, kirjeldused, valitsusalad ja roll kohalikus panteonis, kuid kõige suuremal määral on ta seotud merede ja mereelustikuga. Kalapüügikanuude vööridele kinnitati jumala nikerdatud kujutisi ja enne püügiretki annetati Tangaroale.

Uus-Meremaal on Tangaroa (Lõunasaarel Takaroa) suur mere , järvede, jõgede ja neis elavate olendite, eriti kalade atua (jumalus, vaim, võim). Tangaroa-whakamau-tai nime all kontrollib ta loodeid. Mõnikord kujutati teda vaalana.

Maoori mütoloogias on Tangaroa Ranginui ja Papatūānuku ehk Taeva ja Maa poeg, mõnes versioonis ka loojajumalus: Alguses oli vaid tühjus, milles hõljus merekarp Rumia, siis aga liigutas ennast selle sees Tangaroa, kes oli end elustanud ja oodanud võimalust maailma luua – Tangaroa tõstis ühe poole merekarbist taevaks ja teise poole pani maapinnaks – maapinna tegita oma lihast, mäwd selgroost ja pilved siseorganitest, seejärel kutsus aga teised jumalad tema kehast välja ilmuma.

Pärast seda, kui teda ründab vend Tāwhirimātea, tormide atua, on ta on sunnitud peituma merre. Tangaroa on paljude mereloomade isa. Tangaroa pojal Pungal (haide, raide jt koledate olendite esivanem) on kaks last, kalade esivanem Ikatere ja roomajate esivanem Tū-te-wehiwehi. Tormi-atua pealetungi pärast kohkunud kalad otsivad varju merest ja roomajad metsast. Sellest ajast peale on Tangaroa pidanud viha metsade atua Tāne Mahuta vastu , sest too pakub varjupaika tema põgenenud lastele.

Tüli Tangaroa ja Tāne Mahuta (lindude, puude ja inimeste isa) vahel näitab seda, et maoorid pidasid ookeani ja maad vastandlikeks valdkondadeks. Kui inimesed lähevad merele kala püüdma või reisima, on nad Tāne Mahuta esindajad, kes sisenevad tolle vaenlase riiki. Seetõttu peetakse oluliseks enne kalapüüki Tangaroale annetada.

Cooki saartel on Tangaroa suurimal saarel Rarotongal mere ja viljakuse jumal, kõigist jumalaist tähtsaim. Mangaia saare uskumuses jagab Tangaroa koos kaksikvend Rongoga toitu ja kala: Tangaroa osa on kõik, mis on punane (punane taro , punane kala jne); Tangaroal on väidetavalt kollased juuksed ja kui mangaialased esimest korda eurooplasi nägid, peeti neid Tangaroa lasteks.

Lääne-Polüneesias (nt Samoa ja Tonga) on Tangaloal kõrgeima loojajumala staatus.

Markiisisaartel on Tangaroa nimeks Tana'oa, ta on tuulte ja kalapüügi jumal.

Hawai saartel on Tangaroa tume jumal, kes vastandub heledatele jumalatele ja vaimudele; ta on kalamaaride ja kaheksajalgade jumalaks ja ilmub hiigelkalmaari või -kaheksajalana.

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Faumea („angerjanaine“ Toamotu saarestikus)
Losi (hiiglane Samoa pärimuses)
Tikokura ja Tumuitearetoka (Mangaia saare merekoletised)
Tinirau / Tinilau / Tigilau / Kinilau / Sinilau ( jumalus Polüneesias)
Punga (olend maoori mütoloogias)
Ikatere (maoori kalajumalus)
Taniwha (maoori merekoletis)